h

SP-actie in Horst aan de Maas: Geen verhoging AOW-leeftijd, 65 blijft 65!

24 juli 2009

SP-actie in Horst aan de Maas: Geen verhoging AOW-leeftijd, 65 blijft 65!

De SP is gestart met een grote actie tegen de verhoging van de AOW-leeftijd van 65 naar 67 jaar. In Leiden is de SP zaterdag 11 juli begonnen met de actie onder het motto ‘65 blijft 65’.

Donderdag 30 juli zal de karavaan – met onder andere de rode SP-bus - Horst bezoeken. Bij de kerk aan het Lambertusplein - van 10.00 tot 13.00 uur – kan het publiek genieten van muziek, toespraken beluisteren en handtekeningen plaatsen tegen het doorwerken tot 67 jaar.


Leve de vooruitgang
Het kabinet van CDA, PvdA en CU wil de AOW-leeftijd verhogen van 65 naar 67 jaar. Daarbij wijst het kabinet er op dat we – door de vooruitgang – langer leven en dat de leeftijd daarom verhoogd kan worden. Dat door de vooruitgang meer mensen kunnen genieten van hun oude dag is volgens de SP geen reden om de AOW-leeftijd te verhogen. We leven niet om te werken, maar werken om te leven. Deze maatregel is volgens de SP helemaal oneerlijk voor de mensen met een laag inkomen. Zij leven gemiddeld korter en hebben eerder een slechte gezondheid. Het aantal mensen dat gezond de AOW-leeftijd haalt zal door de verhoging afnemen. Hierdoor wordt pensioen dus steeds meer iets voor mensen met een hoog inkomen.

De AOW is betaalbaar, ook in de toekomst
De groeiende groep 65-plussers zorgen er voor dat de inkomsten uit belastingen over pensioenen fors zullen stijgen. Die belastinginkomsten zijn naar de mening van de SP voldoende om het stijgende aantal AOW-uitkeringen te betalen. Dat is iets wat door velen is onderzocht en erkend, waaronder het CPB, het rekencentrum van de regering zelf.

Bezuinig op de JSF of hypotheekrenteaftrek
Vanwege de crisis moeten er keuzes worden gemaakt om geld te besparen. Maar waarom niet een streep door de aanschaf van de JSF, zo vraagt de SP zich af. Waarom niet de hypotheekrenteaftrek voor villa's boven de miljoen afschaffen? Waarom niet de rijken een eerlijke bijdrage vragen voor het financieren van de AWBZ en zorgpremies?

Ouderen komen nu al niet aan de bak
Er zijn bijna 1 miljoen mensen in Nederland die willen werken maar geen baan kunnen vinden. Vooral voor werklozen tussen de 50 en 65 is het erg lastig om op nog aan het werk te komen. Van de 64-jarigen werkt nog maar 13%. Laten we eerst deze groep mensen aan het werk helpen, zo stelt de SP. Dat zorgt voor genoeg arbeidskrachten in de toekomst.

Een hogere AOW leeftijd levert geen geld op
De regering wil 4 miljard besparen. Maar er zijn nu ruim 650.000 55-plussers afhankelijk van een arbeidsongeschiktheid- of werkloosheidsuitkering. Als de AOW-leeftijd verhoogd wordt naar 67 moeten deze uitkeringen ook 2 jaar langer worden betaald. En dat kost veel meer geld dan verhoging van de AOW-leeftijd eventueel op zou brengen.

U bent hier