h

Kant: "Essent gered!"

24 april 2009

Kant: "Essent gered!"

De verkoop van Essent aan het Duitse energiebedrijf RWE is van de baan.

Vandaag besliste de Provincie Noord-Brabant na een marathondebat dat de aandelen Essent niet worden verkocht. Agnes Kant is verheugd: "Dit is het begin van een nieuwe koers voor Nederland, een einde aan de liberaliseringen die ons land al zo lang teisteren. Ook Thijs Coppus, fractievoorzitter van de SP-fractie In Provinciale Staten van Limburg en Michael van Rengs, voorzitter van de SP-fractie in de gemeente Horst aan de Maas, die in de regio actie voerde tegen de verkoop van Essent, zijn blij met het besluit in Brabant.

De SP voert al sinds het begin van dit jaar actie tegen de verkoop van eerst Essent en later ook tegen Nuon en Eneco. Een petitie tegen de verkoop van de energiebedrijven heeft tot nu toe bijna 40.000 handtekeningen opgeleverd. Daarnaast zijn er via de actiewebsite www.zezijnnuts.nl duizenden e-mails verzonden aan volksvertegenwoordigers in verschillende provincies. De SP wil de privatisering van de energiebedrijven voorkomen, omdat het niet in het belang is van de energiegebruikers.

Thijs Coppus, fractievoorzitter van de SP in Provinciale Staten concludeert dat door het feit dat de Statenleden van coalitiepartijen VVD en PvdA in Brabant tegen de verkoop stemden, de verkoop van Essent aan RWE niet door gaat. "Een fantastisch en historisch besluit, hiermee is de verkoop van Essent aan RWE van de baan!", aldus Coppus. "Als het aan de SP ligt, dan blijven de provincies aandeelhouder van Essent. Het besluit van de provincie Brabant betekent een nieuwe impuls voor de discussie over de rol van de overheid in de productie van energie".

Gedeputeerde Hessels stelt dat het Brabantse besluit "dramarisch is voor Limburg", omdat Limburg door het niet doorgaan van de verkoop van aandelen anderhalf miljard euro mis zou lopen (zie het artikel in Dagblad de Limburger). Thijs Coppus in een commentaar: "Dat Limburg hierdoor flink geld mis loopt is onzin. Want we behouden hierdoor het Essent-dividend. Dat levert de provincie en gemeenten genoeg op om te steken in de kwakkelende economie. Bovendien behouden we nu eigen zeggenschap op hoe we met energie willen omgaan, hoe groen onze stroom moet zijn en hoeveel er voor betaald moet worden. Dit is een juist een zege voor onze provincie en een feestje waard..."

Zie voor berichten over Essent en de rol van de SP in Limburg in het algemeen en in Horst aan de Maas in het bijzonder het dossier over Essent op de site van de SP Horst aan de Maas

U bent hier