h

Goud!

12 maart 2009

Goud!

Essent staat in de uitverkoop. Tegen de zin van de SP. Het College van B&W van Horst aan de Maas lijkt nog niet te weten of ze haar aandelen wel of niet moet verkopen. Thijs Coppus weet het antwoord wel. Volgens hem heeft de gemeente goud in handen. Reden voor hem om daar in een column voor de Echo van Horst aan de Maas aandacht aan te besteden.

De Limburgse gemeenten hebben goud in handen. Allemaal zijn ze aandeelhouder van Essent. Hierdoor kunnen ze samen met de provincie en andere gemeenten en provincies invloed uitoefenen op het beleid van Essent. Zeker in deze tijd waarin gezocht wordt naar nieuwe energiebronnen is het van groot belang dat de overheid haar invloed op de productie en verspreiding van energie laat gelden.

Begin van dit jaar heeft het Duitse RWE een overnamebod gedaan op de aandelen Essent. De Duitse energiereus is bereid om ruim negen miljard euro te betalen voor Essent. Bij een daadwerkelijke verkoop van Essent, zou de gemeente Horst aan de Maas ruim 25 miljoen euro ontvangen. Zeker in deze economisch slechte tijd, is dit geen onwelkom bedrag.

Ondanks de verleiding om voor het grote geld te gaan, moeten de gemeenteraad en het college het hoofd koel houden en zich eerst afvragen welke rol de overheid in de energievoorziening heeft. Horst aan de Maas en de andere Limburgse gemeenten hebben goud in handen. Want met de aandelen van Essent in de hand kunnen gemeenten en provincies de discussie over klimaatverandering, de productie van duurzame energie en de energieprijs een duidelijke richting op sturen. Zonder aandelen is dit een stuk lastiger omdat we afhankelijk blijven van een groot commercieel energiebedrijf met haar hoofdkantoor in Duitsland.

De discussie over de mogelijke verkoop van de aandelen van Essent gaat daarom verder dan enkel de verkoop van het gemeentelijk belang in een energiebedrijf. De discussie gaat ook over de toekomst van onze energie.

Thijs Coppus

Deze column is eerder ook verschenen in de Echo van Horst van 13-3-'09.

Klik hier voor de eerdere columns die op deze website geplaatst zijn.

Wilt u reageren op deze column? Dat kan:


U bent hier