h

Geslaagde avond over kredietcrisis en economische recessie in Sevenum

11 maart 2009

Geslaagde avond over kredietcrisis en economische recessie in Sevenum

Maandagavond 9 maart organiseerde de SP Horst aan de Maas in Sevenum een bijeenkomst over de financiële crisis en de gevolgen voor de gemeenten. Ruim veertig mensen waren op de bijeenkomst afgekomen. Ze konden vragen stellen aan SP Kamerlid Ewout Irrgang, FNV bestuurder Henk van Rees en Servi Verstappen, ambtenaar economische zaken van de Provincie Limburg. Daarnaast was er een goochelaar die geld weg- en weer tevoorschijn toverde en zo op een ludieke manier op de financiële crisis in ging.

De drie gasten waar eensluidend in hun oproep: de komende maanden moeten alle hands aan deck. Het is zeer aannemelijk dat honderduizenden mensen hun baan zullen verliezen. Alles moet op alles worden gezet om deze mensen zo snel mogelijk aan nieuw werk te helpen. Hierbij kunnen provincies en gemeenten een coördinerende rol op zich nemen door een mobiliteitscentrum in te richten, scholen en werkgevers met elkaar in contact te brengen en een eigen leer-werk bedrijf op te starten.

Daarnaast is het belangrijk dat er wordt geïnvesteerd in nieuwe, duurzame productiewijzen, voorzieningen en producten. De economische crisis is de ultime kans om af te rekenen met fossiele brandstoffen, slecht geïsoleerde woningen en de grote afhankelijkheid van energie die geproduceerd is uit fossiele brandstoffen. Ook hier kunnen gemeenten en provincies een belangrijke rol op zich nemen: met steun van gemeenten en provincie kunnen woningen worden geïsoleerd en uitgerust met zonnepanelen, kan er veel meer worden geïnvesteerd in het openbaar vervoer en kan druk worden uitgeoefend op de aandeelhouders van Nedcar om over te stappen op de productie van electrische en hybride auto’s.

Kortom, genoeg inspiratie om er in de gemeente en de provincie tegenaan te gaan.

U bent hier