h

SP stelt vragen over duurzaamheidsaspect Nieuw Gemengd Bedrijf

18 december 2008

SP stelt vragen over duurzaamheidsaspect Nieuw Gemengd Bedrijf

Op basis van een onderzoeksrapport van Blonk Milieu Advies (BMA) heeft de gemeente Horst aan de Maas geconcludeerd dat het Nieuw Gemengd Bedrijf (een megastal met 35.000 varkens, 1,2 miljoen kippen, een slachterij en een mestvergisterij) duurzaam en innovatief is. Voorafgaand aan het onderzoek heeft de gemeente Horst aan de Maas drie andere instituten de onderzoeksopzet van BMA laten beoordelen, om daarmee aan te tonen dat het onderzoek objectief en onafhankelijk zou zijn. Daar werd toentertijd aan getwijfeld door de vereniging Behoud de Parel, die zich verzet tegen de komst van het NGB. Wethouder Litjens heeft steeds gesteld dat de drie instituten lovend waren over de onderzoeksopzet van BMA en slechts marginale verbetervoorstellen indienden. Daarover is twijfel ontstaan.

Nadat de SP inzage heeft gehad in de commentaren van de drie instellingen, zijn er vraagte-kens gerezen met betrekking tot de lovende woorden van Wethouder Litjens. Eén van de insti-tuten, het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) kwam in haar commentaar tot de con-clusie dat het onderzoek van BMA niet compleet was, weinig samenhang aangeeft tussen thema’s en onduidelijke referentiesituaties heeft. “Daarmee”, zo stelde het CLM in haar commentaar, “zal het doel van een ‘onafhankelijk onderzoek naar het aspect duurzaamheid bij het NGB’ uiteindelijk worden beperkt tot ‘onderzoek naar losse aspecten van duurzaamheid bij het NGB’”. Voor de SP is deze conclusie de aanleiding om vragen te stellen aan B&W.

In haar commentaar stelt CLM – zo citeert de SP in haar brief aan het college - dat het haar verbaasd dat thema’s als fijnstof, verkeersstromen en landschappelijke inpassing onvoldoende aan de orde komen en dat dierziekten en daarmee samenhangende risico’s buiten het thema duurzaamheid worden geplaatst. Indien het onderzoek “onafhankelijk” is, zo stelt CML in haar commentaar, dan lijkt het haar “op zijn minst wenselijk, dat een uitspraak over het rela-tieve belang en de onderlinge samenhang van de verschillende thema’s worden gedaan”. De informatiebronnen, waarop BMA zich volgens CML baseert, “blijken veelal voorlopige gege-vens en berekeningen te zijn. Een onafhankelijke toets op de informatie die de ondernemer aanreikt, is op zijn plaats! Tevens verdient het aanbeveling om marges op te nemen in de ana-lyse, zodat duidelijk is wat de consequenties zijn indien het uiteindelijke NGB afwijkt van de cijfers uit de berekening”.

De SP zet vraagtekens bij de kwantificering “marginale opmerkingen”. Volgens haar gaat het feitelijk om een fundamentele kritiek op de opzet van het onderzoek, en lijkt het er op dat die kritiek nauwelijks serieus is genomen. Vandaar dat de SP zich afvraagt hoe B&W op basis van “een onderzoek naar losse aspecten van duurzaamheid bij het NGB” (zoals CML dat kwalificeert), tot de conclusie is kunnen komen dat er sprake is van een duurzaam NGB en dat “dus” overgegaan kan worden tot een procedure die leidt tot vestiging van het NGB op LOG Witveld. Tot slot vraagt de SP dan ook aan het college of het college bereid is aanvullend echt onafhankelijk onderzoek te laten verrichten op basis waarvan wellicht tot een heroverweging van de conclusies gekomen kan worden.

In een reactie in het plaatselijk weekblad "De Echo" meldt wethouder Litjens dat er zijns inziens een zorgvuldig proces is doorlopen en zijn de opmerkingen van de drie instituten, die bij de peer-review betrokken zijn, meegenomen bij de definitieve vaststelling van de onderzoeksopzet. "Naar aanleiding van de vragen van de SP zal ik me hier nog eens in verdiepen en vergewissen of dat inderdaad zo gebeurd is", aldus wethouder Litjens. Hij meldt verder dat hij begin 2009 de gestelde vragen van de SP zal beantwoorden. Litjens: "Ik kan dan definiteif uitsluitsel geven".

De brief van de SP-fractie kunt u hier lezen.

U bent hier