h

Nieuwe herindeling?

8 mei 2008

Nieuwe herindeling?

Gedeputeerde Driessen en een aantal gemeentebesturen willen de kaart van Noord-Limburg de komende jaren flink veranderen. Het aantal gemeenten in deze regio moet worden teruggebracht van 14 naar 6. Ook Horst aan de Maas wordt weer geconfronteerd met een nieuwe herindelingsronde. Sevenum wil fuseren met Horst aan de Maas en de gemeenteraad van Meerlo-Wanssum heeft besloten om de gemeente te splitsen. Dit betekent dat de dorpen Meerlo, Tienray en Swolgen naar Horst aan de Maas zullen gaan.

Op dinsdag 22 april sprak de gemeenteraad van Horst aan de Maas voor het eerst in de openbaarheid over een mogelijke herindeling. “Ik kreeg de indruk dat het besluit van het college en de andere fracties al lang vastlag.” Aldus Thijs Coppus, fractievoorzitter van de SP.

Tijdens de raadsvergadering van 22 april heeft de SP het herindelingsproces in de regio gehekeld. Thijs Coppus: “Er wordt altijd gesteld dat deze herindelingsronde vrijwillig en van onderop is. Maar dat is absoluut niet het geval. Gedeputeerde Driessen heeft vorig jaar aangegeven dat hij naar vijf gemeenten in Noord-Limburg toe wil. Hierdoor hebben gemeenten als Meerlo-Wanssum eieren voor hun geld gekozen en zijn ze zelf gaan zoeken naar een mogelijke fusiepartner. Gemeenten als Meijel en Sevenum zijn na flinke druk over stag gegaan. Alleen Beesel heeft uitstel van executie gekregen en mag voorlopig zelfstandig blijven.”

Door nieuwe herindelingen worden gemeenten groter, het risico is groot dat de afstand tussen de politiek in de inwoners alleen nog maar groter wordt. De SP vindt dit geen goede zaak. Tegelijkertijd is het wel belangrijk om te luisteren naar de mening van de inwoners van Sevenum en Meerlo-Wanssum. Thijs Coppus: “De inwoners van Sevenum hebben zich duidelijk uitgesproken tegen de zelfstandigheid van hun gemeente. Een flink deel van de bevolking van Meerlo-Wanssum heeft aangegeven voorstander te zijn van het splitsen van hun gemeente. De SP vindt dat de bevolking van Horst aan de Maas nu aan zet is. We moeten onze inwoners vragen of ze een herindeling zien zitten en met hen in gesprek gaan over de gevolgen van een herindeling.”

De komende weken moet duidelijk worden wat de inwoners van Horst aan de Maas willen. Daarna zal de SP haar definitieve keuze maken. Aanstaande zaterdag staat de SP in het centrum van Horst om met inwoners in gesprek te gaan over de mogelijke herindeling.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Thijs Coppus: 077-3988100 of horst@sp.nl

U bent hier