h

Kaldenbroek blijft beschermd

22 april 2008

Kaldenbroek blijft beschermd

Provinciale Staten hebben vrijdag 18 april unaniem besloten dat het Grubbenvorster natuurgebied Kaldenbroek haar beschermde status behoudt. Begin dit jaar ontstond onrust onder de Grubbenvorster bevolking, nadat het college van B&W van Horst aan de Maas de provincie had geadviseerd om Kaldenbroek de status ‘zeer kwetsbaar’ te ontnemen.
Besluiten met betrekking tot het behoud van de status van Kaldenbroek kunnen gevolgen hebben voor de ontwikkeling van het nabijgelegen Landbouw Ontwikkelingsgebied (LOG) Witveld. Het Horster SP Statenlid Thijs Coppus reageert positief op het besluit. 'Een van de consequenties van het besluit is dat voor het NGB wellicht een extra zware toets uitgevoerd moet worden, voordat toestemming gegeven kan worden voor vestiging'.

Coppus: ‘Kaldenbroek is zeer waardevol voor onze gemeente, het is goed dat dit zo blijft. De argumenten van het College van B&W van Horst aan de Maas, die een poging deed om de komst van het Nieuw Gemengd Bedrijf daarmee te vergemakkelijken, bleken niet te deugen'. Waar Coppus blij is met het besluit inzake Kaldenbroek, daar spreekt hij wel zijn teleurstelling uit over het feit dat een meerderheid van Provinciale Staten er wel mee in hebben gestemd, om de intensieve veeteelt in Limburg meer ruimte te geven ten koste van natuur. SP-Statenlid Pierre Diederen gaf in het debat aan dat de uitwerking van de nationale wetgeving (Wet Amoniak en veehouderij) in strijd is met de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Die zeggen dat schraalgrasland en naaldbossen behoren tot de zeer kwetsbare gebieden. Desondanks schrapt de provincie op voorstel van Horster gedeputeerde Driessen zo'n 10.000 hectare beschermd natuurgebied in Limburg.

Lees hier het artikel in Dagblad de Limburger over het besluit van Provinciale Staten.

U bent hier