h

Slikken of stikken?

11 maart 2008

Slikken of stikken?

Soms komt het voor dat de SP een voorstel van het college in grote lijnen steunt, maar met bepaalde onderdelen niet in kan stemmen. Op dinsdag 4 maart was dit het geval bij het voorstel over de gedeeltelijke aanleg van een fietspad tussen Broekhuizen en Horst. CDA en PvdA hadden kritiek op het stemgedrag van de SP. Thijs Coppus geeft commentaar.

Dinsdag 4 maart jl. stemde de SP in met een deel van een voorstel van het College van B&W met betrekking tot het fietspad tussen Horst en Broekhuizen. Maar volgens CDA en PvdA mag dat niet. De SP mag van die partijen alleen maar vóór of tégen stemmen. We vroegen Thijs Coppus, fractievoorzitter van de SP in de gemeenteraad van Horst aan de Maas om commentaar. Thijs Coppus: "De SP is voor een snelle aanleg van een vrijliggend fietspad tussen in ieder geval Melderslo en Broekhuizen. Het voorstel van het college ging slechts uit van een gedeeltelijke aanleg, het deels asfalteren van de Meerlosebaan en het verlichten van de fietsroute via de Roode Vennenweg. Het voorstel om zo snel mogelijk een klein deel van het fietspad aan te leggen is goed, maar de andere maatregelen zijn in de ogen van de SP inefficiënt: steek deze middelen liever meteen in het fietspad".

Wat is er op tegen dat alleen "vóór" of "tégen" gestemd kan worden? Thijs Coppus: "Al jaren wordt deze wijze van stemmen door de raad geaccepteerd. Dit biedt partijen de mogelijkheid om nuances aan te brengen en hiermee wordt voorkomen dat de gemeenteraad alleen nog maar door het college dichtgetimmerde voorstellen mag bespreken. Op 4 maart echter besloten CDA en PvdA dat deze manier van stemmen niet meer mag. Hiermee werd een ongeschreven regel van tafel geveegd. Voor beide partijen is het simpel: je bent voor of tegen een voorstel. Dit is een vreemde gang van zaken, want dit zou betekenen dat partijen die een voorstel deels ondersteunen, meteen met het hele voorstel in moeten stemmen of het voorstel rücksichtslos moeten afwijzen. Als volksvertegenwoordiger heb ik de plicht om te knokken voor een beter Horst aan de Maas. Wanneer een voorstel deels tegemoet komt aan de idealen van de SP, dan zal ik hier deels mee instemmen om vervolgens voor verdere verbetering te knokken".

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Thijs Coppus: 077-3988100 of horst@sp.nl

U bent hier