h

Ondanks verzet burgers: Ruim baan voor megastal in Grubbenvorst

13 februari 2008

Ondanks verzet burgers: Ruim baan voor megastal in Grubbenvorst

Muzikale demonstratie voor gemeentehuis Horst aan de MaasDe gemeenteraad van Horst aan de Maas is 12 februari met de kleinst mogelijke meerderheid akkoord gegaan met de toekomstige vestiging van megastallen voor 1,3 miljoen kippen en 35.000 varkens in het kerkdorp Grubbenvorst. CDA en VVD, met 11 zetels, stemden voor. De SP is fel tegenstander en heeft de gebiedsvisie afgewezen, evenals de PvdA. Samen tien zetels.

Op 12 februari zijn de kaders voor LOG Witveld vastgesteld en duidelijk is dat megabedrijven zoals het NGB geen strobreed in de weg wordt gelegd. De krappe meerderheid van coalitiepartij CDA en oppositiepartij VVD betekende dat er naast de mega kippen- en varkensstallen ook nog een mestvergistingsinstallatie en een kippenslachterij komt. Wilde de VVD in eerste instantie het college niet de vrije hand geven, waar het ging om een aantal inrichtingseisen die opgenomen waren in de gebiedsvisie, aan het einde van de vergadering stemden ze toch volledig in met het voorstel van het CDA/PvdA-college.

De gebiedsvisie, die nu aangenomen is, maakt via een artikel 19-procedure de bouw van het agro-industriële complex voor varkens en kippen mogelijk zonder eerst op een nieuw bestemmingsplan te wachten.

SP-raadslid Michael van Rengs: ‘Het college zet in op een verdere intensivering én industrialisering van de landbouw. De SP wil dit koste wat het kost voorkomen. Deze bedrijven zijn in strijd met de menselijke maat en duurzaamheid. Daarnaast zijn de gevolgen voor het landschap desastreus, is het totaal onduidelijk welke gevolgen er zijn voor de volksgezondheid en betekenen ze het einde van de gezinsbedrijven en de kleinere landbouwbedrijven.’ Van Rengs betoogde verder: ‘De nadruk moet niet komen te liggen op de grootte en de kwantiteit, maar veel meer op de kwaliteit. Ondernemers moeten de kans krijgen om zich juist op dit gebied te onderscheiden. Hiervoor hebben we geen megabedrijven nodig.’ Het raadslid diende daarom namens de SP een motie in om het plan naar de prullenbak te verwijzen. Dat werd door de andere fracties afgewezen, inclusief de PvdA, die van mening is dat megastallen in principe wel zouden moeten kunnen, maar het NGB te mega-mega acht voor de Horster maat. Maar ook de pogingen van coalitiepartij PvdA om het plan af te zwakken, haalden het niet. De tegenstemmers vrezen overlast door vrachtverkeer, fijnstof en stank en zijn van mening dat het open landschap te veel wordt aangetast.

Vlak voor de raadsvergadering demonstreerden inwoners van Grubbenvorst voor het gemeentehuis in Horst voor stopzetting van de plannen. Met twee volle bussen (waaronder een dubbeldekker) lieten de Grubbenvorstenaren flink van zich horen. Door een zestal mensen werd gebruik gemaakt van het inspreekrecht, onder andere door de voorzitter van de SP Werkgroep Land- en Tuinbouw Noord-Limburg, Paul Geurts. Diens inspreekreactie is hier te lezen. Hij benadrukte dat de winst van het NGB ten koste zou gaan van de burgers in de omgeving en de gezinsbedrijven, die weggeconcurreerd worden. Ook Milieudefensie maakte gebruik van het inspreekrecht en hield daarbij een vurig pleidooi tegen megastallen, mede omdat het daarvoor benodigde veevoer uit Latijns-Amerika komt en bebouwing daar ten koste gaat van tropische wouden.

De volledige inbreng van de SP-fractie, kunt u hier lezen.

U bent hier