h

Wat te doen met de Wmo?

18 december 2007

Wat te doen met de Wmo?

Mee kunnen doen, is belangrijk!Dinsdag 12 december besprak de gemeenteraad de kadernota Wet Maatschappelijke On-dersteuning (Wmo). In deze notitie staat beschreven op welke manier de gemeente Horst aan de Maas de komende tijd om wil gaan met zaken als thuiszorg en voorzieningen voor gehandicapten. De SP heeft een eigen kijk op de zaak.

De belangrijkste vraag die dinsdag moest worden beantwoord, was de vraag hoe we de Wmo concreet handen en voeten gaan geven en welke waarden we als uitgangspunt nemen. Voor de SP zijn dat drie waarden: de menselijke maat, het creëren van gelijke kansen en solidariteit.

De SP vindt het belangrijk dat alle inwoners van Horst aan de Maas gelijke toegang hebben tot zorgvoorzie-ningen en dat de grootte van de portemonnee geen invloed mag hebben op de kwaliteit van thuiszorg en de snelheid van de scootmobiel. Dit betekent soms dat er moet worden geïnvesteerd, een snelle scootmobiel is nou eenmaal duurder dan een langzamere en een thuiszorg-medewerker die naast het afwassen en stofzuigen ook de gezondheid van haar cliënt in de gaten kan houden, kost meer dan iemand die alleen maar komt poetsen.
Maar op de lange termijn levert investeren in mensen meer op. Mensen met een snellere scootmobiel zullen er gemakkelijker op uit kunnen en hierdoor minder afhankelijk zijn van anderen en het tijdig ingrijpen van de thuiszorgmedewerker zorgt er voor dat mensen onnodig ziek worden of te laat hulpmiddelen krijgen om hun leven aangenamer te maken.

Goedkoop is uiteindelijk duurkoop, zeker als het om mensen gaat.

U bent hier