h

SP wil antwoord op vragen

10 oktober 2007

SP wil antwoord op vragen

Twee weken geleden heeft de SP vragen gesteld over een artikel in Dagblad de Limburger waarin werd gesteld dat Californië BV met medeweten van de gemeente Horst aan de Maas informatie heeft achtergehouden over de wijziging van de bestemming van een perceel in projectgebied Californië. Brommer, natuur in Californië.Het antwoord van B&W was niet bevredigend. Daarom stelt de SP nieuwe vragen.

Aangezien dit niet het eerste bericht is over de gang van zaken binnen Californië en er al heel wat (soms onbevredigende) debatten zijn gevoerd, wil de SP eindelijk eens duidelijkheid over de mate waarin de gemeente grip heeft op de zaken en de vraag of er met medeweten van de gemeente zaken zijn gebeurd die niet door de beugel kunnen. Het is niet alleen het recht van de gemeenteraad om antwoord te krijgen op deze vragen, het is ook haar plicht om signalen serieus te nemen, te onderzoeken en te bekijken hoe het in de toekomst beter kan gaan.
Dinsdagavond kwam het antwoord van het college tijdens de raadsvergadering, in de vorm van een brief van haar advocaat. In deze brief worden een aantal zaken die door Dagblad de Limburger zijn aangehaald weerlegd.

In dit geval is de SP niet geïnteresseerd in een brief van een advocaat. We willen antwoorden van het college om haar kant van de zaak te horen, in discussie te gaan en te bekijken of het beleid verbeterd kan worden.
Al sinds maart doen er verhalen over Californië BV de ronde. Sinds maart heeft de SP vragen over de gang van zaken met betrekking tot grondaankopen en de ruimte die Californië BV binnen de gemeentelijke organisatie kreeg. Maar nog steeds hebben we geen antwoord gekregen op deze vragen. Het college gaat consequent niet in op deze vragen en verwijst voortdurend naar rapporten en brieven.

Dit is onacceptabel. Door deze hele gang van zaken is het voor de SP duidelijk dat er iets mis is met de organisatie van Californië. Weliswaar niet in strafrechtelijke zin (hier zijn geen bewijzen voor), maar wel bij de gekozen constructie. De gemeente is aandeelhouder in een publiek private onderneming, die enorm veel ruimte heeft binnen de gemeentelijke organisatie en op ons grondgebied. Hierdoor is het moeilijk om als gemeente democratische controle uit te oefenen.

U bent hier