h

SP: reactivering oude maasarm? Beveiliging bevolking voorop!

22 oktober 2007

SP: reactivering oude maasarm? Beveiliging bevolking voorop!

In de raadsvergadering van 16 oktober j.l. stond de gebiedsontwikkeling van de oude maasarm op de agenda. De Maas.De SP kiest voor de insteek dat de bewoners – die er met veel plezier wonen – optimale veiligheid geboden moet worden. Het gaat om een bijzonder gebied met hoge natuur- en landschappelijke waarden, waar zeer zorgvuldig mee moet worden omgegaan.

De nadere verkenning die is opgesteld door het bureau Habiforum heeft een voorkeursvariant laten zien die verruiming van de Maas inhoudt, met zogenaamde inlaat- en kademaatregelen. Een optie die door het college van burgemeester en wethouders ook is overgenomen.

Het college heeft inmiddels gekozen voor een vervroegde aanleg van de kademaatregelen. Een goede zaak, vindt de SP, en begrijpelijk gezien de te verwachten ontwikkelingen voor wat betreft de kansen op hoogwater. Wel bestaat er nog onduidelijkheid over wie er nu eigenlijk gaat bijdragen aan het hele project. De SP is geen voorstander van publiek-private samenwerking. Liever zien we een projectorganisatie die geleid wordt door de lokale en regionale overheid waarbij incidentele inhuur van externe kennis wel mogelijk is. Bedrijven die momenteel al gronden in handen hebben, zouden zich strak aan de regels moeten houden die door de gemeente worden gesteld en niet alvast ‘hun gang’ mogen gaan.

De mogelijke aaneenschakeling van geplande afgravingsputten en grindverwerking langs de Maas baart de SP grote zorgen: overlast door fijnstof en onder andere een onvermijdelijke toename van verkeers- en vervoersbewegingen; afgravingen die voor een vergroot risico zorgen voor kwaliteitsverlies van het grondwater omdat kleibanken verdwijnen waardoor vervuild bovenwater zich kan vermengen met grondwater. Ook is de SP geen voorstander van woningbouw, zeker niet in het bergend winterbed of op plekken waar nu nog open landschap is.

Er zal volgens de SP in goed overleg met bewoners en met andere gemeenten gewerkt moeten worden. Maatregelen die op het grondgebied van Horst aan de Maas genomen worden, zouden anders teniet gedaan worden als elders – bijvoorbeeld in de gemeente Meerlo-Wanssum – geen maatregelen worden genomen.

Meer info: Wilma Kurvers, SP fractie Horst aan de Maas, (T) 077 3985312 of (E) horst@sp.nl

U bent hier