h

SP in gemeenteraad over zogenaamde "Gebiedsvisie LOG Witveldweg"

13 september 2007

SP in gemeenteraad over zogenaamde "Gebiedsvisie LOG Witveldweg"

In de raadsvergadering van 4 september j.l. werd er gesproken over het Landbouw Ontwikkelings Gebied (LOG) aan de Witveldweg te Horst. Inwoners van Grubbenvorst op de publieke tribune van de gemeenteraad.Gebieden waarin mestproblemen als gevolg van intensieve veehouderij worden aangepakt, worden de zogenaamde reconstructiegebieden genoemd. Met deze reconstructie wil het Rijk een goede ruimtelijke structuur maken en het woon-, werk-, leef- en economische klimaat verbeteren. Hiervoor zijn de LOG’s in het leven geroepen, want dit zijn de plekken waar bedrijven naar toe worden verplaatst.

Het LOG aan de Witveldweg werd opiniërend besproken. Door alleen over procentuele bebouwing en verrommeling van de omgeving te praten slaat de raad – volgens de SP – stappen over. Er zou eerst een andere discussie moeten worden gevoerd. Namelijk of het wenselijk is in de buurt van een dorpskern een LOG te situeren met ingrijpende gevolgen voor de gezondheid en de leefbaarheid van de mensen? Hoe zit het met het fijnstof en de transportbewegingen? Is alles wel zo duurzaam als het lijkt? Wat willen we eigenlijk met de agrarische sector? Willen we inzetten op gezinsbedrijven of kiezen we voor grootschalige industriële ‘agroproductieparken’ en daarmee voor het einde van het boeren familiebedrijf?
Een LOG biedt mogelijkheden voor gezinsbedrijven met problemen door hun ligging in natuurgebieden of in de buurt van dorpskernen. Hier heeft de SP geen bezwaren tegen, want dit is het oorspronkelijke doel van een LOG. Maar de plannen gaan verder dan wat meer ruimte voor de varkens of wat minder milieuvervuiling. Het betreft een fundamentele keus voor de toekomst van de Nederlandse landbouw: industrie of boerderij? De SP is voor kleinschaligheid en voor de gezinsbedrijven. Laat bedrijven niet uitbreiden op zo’n schaal, maar zoeken naar verbreding. Geef eerlijke prijzen voor Europese boeren waardoor zij voor een fatsoenlijk inkomen met respect voor dieren en het milieu kunnen produceren.

Voor meer informatie: Michael van Rengs, SP fractie Horst aan de Maas (T 077 4641285 - horst@sp.nl)

Wilt u de notulen met betrekking tot dit agendapunt lezen, dan, kunt u die hier lezen.

Wilt u de volledige tekst lezen van de inspreker van actiegroep "Behoud de Parel", dan kunt u die hier lezen.

U bent hier