h

College: Weisterbeek openbare basisschool

7 juli 2007

College: Weisterbeek openbare basisschool

Openbaar onderwijs...3 juli discussieerde de raad over openbaar onderwijs in Horst. Voorstel van B&W was om de katholieke basisschool de Weisterbeek om te zetten in een openbare basisschool. Hoe sympathiek dit voorstel ook lijkt, de SP heeft niet ingestemd met dit voorstel.

Eerder dit jaar lanceerde Akkoord, de organisatie voor openbaar onderwijs in onder andere onze gemeente, het plan om in Horst een openbare school te realiseren. Aangezien er nog geen openbaar onderwijs in Horst-centrum aangeboden wordt, was en is de SP warm voorstander van dit plan. Na een enquête onder de Horster bevolking gaf 33% van de respondenten aan voor openbaar onderwijs te kiezen als deze keuze mogelijk zou zijn. Er is dus een duidelijke vraag naar openbaar onderwijs in Horst.

Mede naar aanleiding van het initiatief van Akkoord, kwam Dynamiek – de overkoepelende stichting van bijzonder onderwijs, waar de Weisterbeek onderdeel van uitmaakt – met het voorstel om deze school om te zetten tot een openbare school. De Weisterbeek zou dan gewoon deel uit blijven maken van de stichting Dynamiek.

CDA en PvdA steunden het voorstel van het college. Hierdoor gaat zich na de zomervakantie de vreemde situatie voordoen dat een onderwijsorganisatie die bijzonder onderwijs aanbiedt, ineens ook openbaar onderwijs gaat aanbieden. Openbaar onderwijs kenmerkt zich door een organisatie waarin de gemeenten vertegenwoordigd zijn en door een bewuste keuze voor openbaar onderwijs. In de raadsvergadering werd duidelijk dat de keuze voor openbaar onderwijs voornamelijk een praktische keuze is. Welke veranderingen in het bestuur van Dynamiek gaan plaatsvinden zijn nog niet duidelijk.

In het geval van Akkoord is het wel duidelijk hoe het bestuur is georganiseerd en welke rol de gemeente hierin heeft. Daarnaast is Akkoord een onderwijsorganisatie die bewust heeft gekozen voor openbaar onderwijs. Dit geniet de voorkeur van de SP. Als je openbaar onderwijs wilt, moet je kiezen voor een organisatie die hierin gespecialiseerd is en haar organisatie hierop heeft ingericht.

De discussie in de gemeenteraad bracht veel emoties met zich mee van mensen van zowel Dynamiek als Akkoord en vertegenwoordigers van de koepelorganisatie van openbaar onderwijs in Nederland. En dat is ook begrijpelijk, want het is niet niks om voor een nieuwe constructie te kiezen, een school om te zetten of een nieuwe school te realiseren.
Daarnaast kan de indruk worden gewerkt dat de discussie gaat over de prestaties die onderwijsorganisaties leveren. Uiteraard ging de discussie hier niet over, want de ervaringen met zowel Dynamiek als Akkoord zijn positief te noemen.

De vraag wat voor soort openbaar onderwijs we in Horst willen stond gisteren centraal. Niet meer en niet minder.

U bent hier