Voorjaarsnota 2007
Voorjaarsnota 2007
Dinsdag 19 juni jl. sprak de gemeenteraad over de voorjaarsnota. In de voorjaarsnota presenteert het college de jaarrekening van 2006 en wordt de aanzet voor de nieuwe begroting gegeven.
Tijdens dit debat zijn er een aantal belangrijke punten van de SP gehonoreerd.
Biologische landbouw
Een motie van de SP over het stimuleren van biologische landbouw in Horst aan de Maas werd door het college overgenomen. Op initiatief van de SP wordt onderzocht welke kansen er binnen de gemeente Horst aan de Maas zijn voor biologische en andere duurzame landbouw en wordt aan de hand hiervan een plan van aanpak opgesteld om de biologische en duurzame landbouw in Horst aan de Maas te stimuleren en nieuwe biologische landbouwbedrijven aan te trekken.
Een positieve ontwikkeling. Het is mooi dat er nu serieus naar de kansen voor biologische landbouw in onze gemeente wordt gekeken. Ook op deze manier kan de Horst aan de Maas zich profileren.
Woningbouw
De woningmarkt in Horst aan de Maas is in beweging. Er wordt vooral in de dure koop- en huursector flink gebouwd, tegelijkertijd worden goede huurwoningen verkocht of gesloopt. Hierdoor is de kans groot dat er een tekort aan betaalbare huurwoningen ontstaat. Wethouder Stas was het hiermee eens en vindt met de SP dat er niet gesloopt mag worden zolang er geen betaalbare woningen in de plaats komen voor de gesloopte woningen. Hij zal dit richting Wonen Horst kenbaar maken.
Zorgvoorzieningen ouderen
De SP pleit al een tijd voor het spreiden van zorgvoorzieningen over de verschillende kernen. Nu is het zo dat ouderen die intensieve zorg nodig hebben noodgedwongen moeten verhuizen naar een verpleeghuis. Hierdoor moeten ze vaak hun eigen dorp verlaten en komen ze terecht in een vreemde omgeving. Om dit zoveel mogelijk te ondervangen pleit de SP voor groepswoningen voor ouderen in een aantal kernen en wijken van onze gemeente. De koers wordt ook ingezet door de gemeente. Het streven is om in een aantal kernen van onze gemeente groepswoningen voor ouderen te realiseren.
Verkeer
In 2004 is het Gemeentelijk Verkeers en Vervoersplan (GVVP) opgesteld. In dit plan staat onder meer beschreven hoe de verkeersafwikkeling in Horst aan de Maas plaats moet vinden. Sinds 2004 is er het een en ander veranderd: er worden nieuwe wijken gebouwd, de busroutes zijn veranderd, er zijn nieuwe voorzieningen bijgekomen en op verschillende plaatsen zijn appartementen verrezen. Dit heeft gevolgen voor de verkeersdoorstroom.
Op initiatief van VVD en SP heeft wethouder Stas toegezegd om te bekijken of het GVVP tegen het licht moet worden gehouden en zo ja, welke wegen en routes in aanmerking komen voor een bijgesteld beleid.
Publiek private constructies
De gemeente werkt veel samen met bedrijven om haar doelen te bereiken, in een aantal gevallen doet ze dit in een publiek private constructie. Dit is een bedrijf dat mede door de gemeente wordt opgericht en waarin de gemeente aandeelhouder is. Californië BV is hier een voorbeeld van. De SP is van mening dat deze constructie in een aantal gevallen niet transparant is en heeft voorgesteld om deze werkwijze tegen het licht te houden.
Het voorstel van de PvdA om een aantal vaste evaluatiemomenten bij iedere publiek-private constructie in te bouwen lag in lijn met het voorstel van de SP en is overgenomen door het college.
Koers SP
De SP heeft een aantal belangrijke toezeggingen gekregen. Dit is een mooie ontwikkeling. Wel zijn er nog een aantal belangrijke verschillen tussen de SP en het beleid van het college. De SP is bijvoorbeeld van mening dat de gemeente een veel grotere rol moet spelen bij grote projecten als Californië omdat we alleen op deze manier de regie over het buitengebied kunnen behouden. Een ander belangrijk verschil is de opvatting van de SP over de rol die de overheid moet spelen bij het organiseren van solidariteit en sociale voorzieningen. Birgit op de Laak (PvdA) vatte het tijdens de voorjaarsnota treffend samen: ‘U kiest voor de verzorgingsstaat, wij voor de zorgzame samenleving.’ Die uitspraak geeft de verschillen treffend weer: in de zorgzame samenleving speelt de overheid een rol op de achtergrond. Mensen moeten eerst voor elkaar zorgen. Lukt dit niet dan komt de overheid in beeld. Ook in liberale kringen is deze visie enorm populair.
De SP kiest voor een overheid die ook een rol op de voorgrond speelt. Niet door te betuttelen maar door zich actief op te stellen en zelf het initiatief te nemen. Een overheid is er niet alleen om wegen aan te leggen, maar ook om er voor te zorgen dat mensen gelijke kansen krijgen en mensen te stimuleren en te prikkelen om een actieve rol te spelen in de samenleving.
Door deze verschillen heeft de SP niet ingestemd met de aanzet van de nieuwe begroting. De begroting is immers een financiële vertaling van het beleid en de politieke koers van het college.
Aangezien de SP een aantal belangrijke toezeggingen heeft gekregen heeft de partij wel ingestemd met het programmaplan voor de komende jaren.
Thijs Coppus
- Zie ook:
- Geld