h

SP over de toekomst van het buitengebied

24 juni 2007

SP over de toekomst van het buitengebied

Op dinsdag 19 juni jl. heeft de gemeenteraad van Horst aan de Maas gesproken over de voorjaarsnota. In de voorjaarsnota staan de plannen van het college voor de komende tijd. De komende tijd lichten we hier een aantal thema's uit.
Het eerste deel: het buitengebied.

De afgelopen jaren is veel gesproken over de inrichting van het buitengebied. Gezien alle veranderingen die in de loop der jaren in 'het open veld' hebben plaatsgevonden, is dit natuurlijk ook niet zo vreemd.

De SP kiest voor een nieuwe balans voor het buitengebied en wil een mooi en economisch sterk buitengebied. Dit betekent dat landbouw, natuur en toerisme met elkaar in balans moeten zijn. Willen we het buitengebied aantrekkelijk houden voor inwoners en toeristen, dan betekent dit iets voor de concentratie van agrarische bedrijven en de bedrijfsvoering van deze bedrijven. Als we willen dat onze boeren een goede boterham kunnen verdienen dat betekent dit dat we locaties en gebieden aan moeten wijzen waar deze ruimte wordt geboden.

SP fractievoorzitter Thijs Coppus: 'De SP is geen voorstander van grootschalige projecten als het Nieuw Gemengd Bedrijf en Californië. Dit betekent niet dat er geen agrarische activiteiten in ons buitengebied plaats mogen vinden. Integendeel, ons landschap is voor een groot deel gevormd door de boeren. Landbouw, toerisme en natuur kunnen elkaar juist versterken. We moeten deze drie zaken dan wel in samenhang willen zien én beoordelen.'

Voor een complete weergave, zie het document 'Voorjaarsnota'.

U bent hier