h

21 maart: demonstratie tegen WAO-herkeuringen

16 maart 2007

21 maart: demonstratie tegen WAO-herkeuringen

Het regeerakkoord is voor 100.000 WAO-ers een enorme opluchting en voor 100.000 WAO-ers en toekomstige arbeidsongeschikten een ramp. Op 21 maart 2007 organiseert het Comité Stop de herkeuringen een actie in den Haag. Ga naar de demonstratie

Het regeerakkoord van CDA/PvdA/CU belooft dat de WAO-ers die voor 1 juli 1959 zijn geboren (dat was 1 juli 1954) niet volgens de onbillijke herkeuringseisen herbeoordeeld zullen worden. Het UWV roept deze mensen niet meer op. Al geplande herbeoordelingen gaan niet door. WAO-ers van die leeftijd die al zijn herbeoordeeld, worden in de oude situatie hersteld. Of zij automatisch de vorige uitkering krijgen of dat er een nieuwe herbeoordeling komt volgens de oude keuringseisen is nog niet duidelijk. Door deze maatregel worden 100.000 mensen ontzien.

Voor ongeveer 100.000 WAO-ers is het regeerakkoord een ramp. Hun herkeuring heeft geleid of gaat nog leiden tot verlaging of geheel verlies van de uitkering. Het gaat om de mensen die na 1juli 1959 zijn geboren. Volgens de regels zijn ze gezond, maar volgens artsen en specialisten en werkgevers zijn zeer velen niet in staat om te werken in een normale arbeidssituatie. Na WW, volgt bijstand of geen enkele uitkering als er een verdienende partner is. Het is onbegrijpelijk dat het nieuwe kabinet deze onbarmhartige een uitzichtloze situatie laat voor bestaan.

Ook voor toekomstige arbeidsongeschikten is het regeerakkoord een ramp. Wie na twee jaar ziekte het werk niet heeft hervat, wordt gekeurd volgens de zelfde onbillijke eisen om vast te stellen of er recht is op een arbeidsongeschiktheid volgens de WIA. De WIA geldt vanaf 1 januari 2006. Nu al blijkt dat de helft van de aanvragen wordt afgewezen. Als twee jaar lang is geprobeerd om het werk te hervatten en de uitkomst is dat er dan voor de helft geen uitkering is dan is er geen sprake meer van een fatsoenlijke arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Positief is dat voor alle WAO-ers die 80-100% arbeidsongeschikt zijn verklaard de uitkering van 70% naar 75% naar het laatste loon gaat. Of dit ook gaat gelden voor mensen die nu een vervolguitkering hebben is nog niet duidelijk. Het zal nog wel enige tijd duren voor de regering hiervoor de regels heeft opgesteld.

Wouter Bos heeft voor de verkiezingen gezegd dat hij voor hervorming van de WAO was maar tegen de “onbarmhartige” herkeuringen.

De SP blijft vechten voor het terugdraaien van de onredelijke keuringseisen in de WAO en de WIA. De onbillijke keuringseisen die nog steeds gelden, moeten worden afgeschaft en vervangen door de eisen van het Schattingsbesluit dat gold voor 1 oktober 2004. Er is niets tegen herkeuringen, maar dan wel tegen rechtvaardige eisen.

Op 21 maart 2007 organiseert het Comité Stop de herkeuringen een actie in den Haag. Kom ook.

Teken hier de petitie.

U bent hier