h

SP-kopstukken: "Kiezen voor de lokale kracht"

22 februari 2007

SP-kopstukken: "Kiezen voor de lokale kracht"

Winkelend publiekIn een opinieartikel in Dagblad De Limburger schrijven Alex Vervoort, voorzitter van de SP-afdeling Venlo, Thijs Coppus, fractievoorzitter voor de SP in de gemeenteraad van Horst en Felix van Ballegooij over hun bedenkingen over de plannen voor een zogenaamd "Experience Park" nabij het Floriade-terrein.

Vrijetijdscentrum
Medio 2006 werden de eerste plannen gepresenteerd voor het ‘Experience Park’. Dit mega vrijetijdscentrum is een combinatie van een pretpark en een winkelcentrum. Voor veel lokale en regionale bestuurders de ultieme kans om de regio verder op de kaart te zetten. Voor veel MKB’ers in de regio echter is het park een gedrocht dat de doodsteek voor de winkelcentra in de regio kan betekenen.

Enthousiaste reacties Limburgse "'bobo's"
Zowel op lokaal als provinciaal niveau werd enthousiast gereageerd en Gedeputeerde Eurlings schaarde zich namens de provincie achter de plannen. De komst van het park zou naast de Floriade de tweede grote trekker van de regio worden. Bovendien zou het park een positief effect voor de werkgelegenheid in de regio hebben.

Zorgen locale ondernemers
De zorgen van lokale ondernemers over de gevolgen voor de werkgelegenheid werden volgens de drie SP-ers aanvankelijk aan de kant geschoven. Wethouder Litjens van Horst aan de Maas formuleerde het op 8 september 2006 in Dagblad de Limburger als volgt: ‘Het park hoeft geen bedreiging voor de winkeliers in de regio te betekenen (…) de ondernemers moeten uit gaan van hun eigen kracht.’
Ondanks deze sussende woorden is het volgens Vervoort, Coppus en Van Ballegooij vrij zeker dat de komst van het Experience Park verstrekkende gevolgen zal hebben voor lokale ondernemers en in het verlengde hiervan de lokale winkelcentra en de leefbaarheid in de Noord-Limburgse dorpen en steden. Uit een onderzoek dat werd gehouden naar aanleiding van plannen voor een soortgelijk park in Geldermalsen, blijkt dat de komst van een Experience Park tot 50% omzetverlies zou leiden voor de ondernemers uit de nabije en verre omtrek, tot Utrecht, Nijmegen en Den Bosch toe. Dit zou uiteindelijk tot een verlies van 5000 banen leiden. Deze conclusies waren voor de provincie Gelderland en de betrokken gemeenten aanleiding om een streep door het plan te halen.

Nog meer bezwaren
Naast de gevolgen voor de werkgelegenheid zijn er volgens de drie SP-ers nog een tweetal andere belangrijke bezwaren tegen het Experience Park. Coppus: "In de eerste plaats heeft de enorme concentratie van ‘leisure’ en ‘fun’ tot gevolg dat de centra van de steden en dorpen leeglopen en hiermee de leefbaarheid uit de kernen wegebt. En met het verdwijnen van de winkels en bijkomende bedrijvigheid en sfeer verdwijnt langzaam de ziel van onze steden en dorpen". Van ballegooij vult aan: "Een tweede gevaar dat het park met zich meebrengt, is een verdere toename van oppervlakkigheid en overconsumptie. Straks hoeven mensen niet meer voor cultuur en ontspanning naar een oude binnenstad of museum. In het Experience Park bevinden alle voorzieningen zich onder één dak. Winkelen, sporten en ontspannen vindt plaats in één complex. Hierdoor verliezen mensen langzaam hun band met de plaatsen in hun regio. Cultuur wordt consumptie en consumptie wordt cultuur".

Verzet
Volgens de drie regionale SP-kopstukken moet de komende tijd alles op alles gezet worden om de komst van het Experience Park tegen te houden. Het voortbestaan van talloze – met name kleine – ondernemingen, de leefbaarheid in de dorpen en steden en de eigenheid van onze regio staan volgens hen immers op het spel.
De SP roept bij monde van deze "drie musketiers" burgers, ondernemers, kunstenaars en andere betrokkenen op om zich te verzetten tegen het Experience Park. Zij zeggen toe dat zijzelf ook de handen uit de mouwen zullen steken op dit punt: op straat, in de gemeenteraden en in Provinciale Staten.

U bent hier