h

Op weg naar 7 maart – verkiezingen Provinciale Staten

18 februari 2007

Op weg naar 7 maart – verkiezingen Provinciale Staten

De komende weken zal de SP een aantal van haar speerpunten toelichten om het belang van de betrokkenheid van de burger bij de Provinciale Staten te onderstrepen. Actieprogramma 2007 - 2011In Provinciale Staten worden belangrijke beslissingen genomen over o.a. jeugdzorg, gemeentelijke herindelingen, ruimtelijke ordening, natuur en milieu en – het onderwerp deze week – openbaar vervoer.

Openbaar Vervoer in Limburg

Openbaar vervoer heeft een nutsfunctie. Het goed functioneren van het openbaar vervoer is in het algemeen belang. Het is daarom juist een taak van de overheid om het openbaar vervoer te regelen. Sinds 10 december j.l. is het openbaar vervoer in Limburg uitbesteed aan Veolia Transport Nederland. En het is er niet overal beter op geworden.
Het openbaar vervoer is een belangrijke maatschappelijke voorziening die slecht door de markt kan worden uitgevoerd, omdat het principe van winstmaximalisatie ten koste gaat van de kwaliteit. Er is een onafhankelijke instelling zoals de overheid nodig om zorg te dragen voor goed openbaar vervoer.
Daarnaast is er een monopolie ontstaan op vervoer. Mensen die geen mogelijkheid hebben tot het gebruik van een auto zijn volledig aangewezen op bijvoorbeeld Veolia, die de bussen, treinen en de regiotaxi’s allemaal in eigendom heeft. Monopolievorming leidt tot misbruik van de consument door te hoge prijzen en/of tot het ontberen van een goede ontsluiting van het platteland.
De overheid moet weer verantwoordelijkheid nemen. De SP pleit dan ook met uw steun voor de teruggave van het openbaar vervoer aan de publieke sector. Om mensen die over het algemeen een mindere mobiliteit hebben, toch de mogelijkheid te geven om zich te verplaatsen wil de SP dat er gratis openbaar vervoer komt voor mensen ouder dan 65 jaar en jonger dan 12 jaar. Door de toenemende vergrijzing – 36% van alle Limburgers is ouder dan 50 jaar – wordt de behoefte aan een beter openbaar vervoer alleen maar groter.
Ook moeten er in Limburg naar Brabants voorbeeld proeven worden gestart om het openbaar vervoer gratis te maken. Zodat files kunnen worden voorkomen en voor een milieuvriendelijkere samenleving kan worden gezorgd. Het openbaar vervoer is een belangrijke taak van de Provinciale Staten.
Met ons eens? Stem dan op 7 maart SP.

Thijs Coppus, kandidaat Provinciale Staten Limburg

Voor meer informatie over de verkiezingen, ga naar de verkiezingspagina.

U bent hier