h

Geslaagde informatie-avond over Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)

17 november 2006

Geslaagde informatie-avond over Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)

De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) was dinsdagavond 13 november jl. onderwerp van discussie tijdens een informatieavond die werd georganiseerd door de Werkgroep Gezondheidszorg van de SP in Horst aan de Maas.Henk van Gerven (SP), Sjef Rambags (ex-directeur Thuiszorg) en Arie Stas (PvdA)
Henk van Gerven (voormalig wethouder en kandidaat Kamerlid voor de SP), Sjef Rambags (voormalig directeur Thuiszorg Noord-Limburg) en Arie Stas (wethouder, PvdA) gaven hun visie over de WMO en gingen met elkaar én met de aanwezigen in discussie over de uitgangspunten en de mogelijke gevolgen van deze wet.

Toelichting op WMO
Elke EbbersVoor een aandachtig luisterende zaal liet Elke Ebbers, ambtenaar van de gemeente Horst aan de Maas een heel duidelijke presentatie zien. Daarin werd uitgelegd wat de WMO inhoudt in de gemeente Horst aan de Maas.

Discussie
Na de toelichting van Elke Ebbers gaven de afzonderlijke sprekers – Arie Stas, Sjef Rambags en Henk van Gerven – hun visie over de WMO. Van Gerven, Stas en Rambags luisterenWaarna een interessante discussie losbarstte. Die discussie ging over mantelzorg, de thuiszorg, eenzaamheid, respijtzorg, schoonmaakbedrijven, bijstandsgerechtigden en grootschaligheid. Duidelijk is dat de WMO meer is dan een bundeling van regels.In de pauze werden de vragen van uit de zaal op papier gezetIn de pauze werden de vragen van uit de zaal op papier gezet

Vloek of zegen?
Op de vraag die tijdens de informatieavond centraal stond - Is de WMO een vloek of een zegen? - kwamen verschillende antwoorden.
Wethouder Arie Stas: "Een zegen als er voldoende middelen en beleidsvrijheid is. Een vloek bij onvoldoende middelen en weinig beleidsvrijheid."
Sjef Rambags: "Het was allemaal niet nodig geweest". Rambags heeft een dubbel gevoel over de WMO: "Je kunt het aan de ene kant zien als last, aan de andere kant kan het een enorme uitdaging zijn."
Henk van Gerven: "De SP heeft als enige partij het wetsvoorstel met betrekking tot de WMO verworpen.
Deze wet heeft ongelijkheid tot gevolg en zou een kleine ramp kunnen zijn voor de individuele burger en voor de gemeenschap in het algemeen."

Meer lezen over de WMO? Ga dan naar "dossier WMO"

U bent hier