h

Brengt dit klavertje 4 geluk?

27 november 2006

Brengt dit klavertje 4 geluk?

In de gemeenteraad van 28 november wordt gesproken over de visie met betrekking tot de gebieds-ontwikkeling “Klavertje 4” in Venlo. Klavertje 4“Klavertje 4” staat voor een initiatief van een aantal gemeenten, waaronder Horst aan de Maas, en bedrijven om activiteiten te concentreren. Het gaat onder andere om de glastuinbouwgebieden Californië en Siberië en ZON Fresh Park. De SP volgt die ontwikkelingen kritisch.

Het eerste wat opvalt is, dat de gemeenten vooral inzetten op grootschaligheid. De SP pleit juist voor kleinschaligheid en diversiteit. De SP vindt dat we moeten waken voor megaprojecten. We hoeven ons niet te richten op de wereldmarkt, zoals het college van B&W van Horst aan de Maas wel wil. Iedereen kan zich nog het referendum herinneren over de Europese grondwet. De meerderheid was toch tegen? De SP is van mening dat we er voor moeten zorgen, dat - als er bedrijven komen - dit niet de grote bedrijven vanuit het westen van het land zijn, maar bedrijven uit de regio. Ook moeten de bestaande bedrijven die nu in de regio – binnen de “Klavertje 4-gebieden” actief zijn, zeker in de toekomst verder kunnen functioneren en voldoende kansen krijgen. Het onderwerp duurzaamheid komt in de visie van het college vaak voor. Maar wat verstaat men onder duurzaamheid, zo vraagt de SP zich af. In het eerste plan dat gepubliceerd werd, is een deel besteed aan duurzame energie. Dit viel onder de noemer “Greenport Energy”. De energie moet zelf geproduceerd worden en omliggende bedrijven kunnen dan het teveel aan energie gebruiken. In het huidige nieuwe plan is daar niets van over gebleven. Er komt volgens dit plan gewoon een collectieve energievoorziening. Deze aanpassing laat volgens de SP wederom zien dat de duurzaamheid geen echte prioriteit heeft.

Greenport Venlo groeit – volgens de plannenmakers - uit tot een belangrijke economische motor voor Noord-Limburg. De vraag die de SP daarop stelt: Venlo was toch al het logistiek kloppend hart van deze regio. Wat is er met de oude motor gebeurd? Is deze al versleten? Bij de herindeling van de gemeentes is de veiling al afgestaan om de motor draaiende te houden. In een korte tijd zijn er toch al heel wat dingen gebeurd om Noord-Limburg op de kaart te zetten. Maar kennelijk zonder al te veel succes, zo concludeert de SP.

De SP heeft tenslotte benadrukt dat de kern Grubbenvorst, door deze plannen, volledig wordt ingeklemd door Califorinië, Floriade en de ZON veiling. Om de leefbaarheid in deze kern te garanderen moet de gemeente - naar de mening van de SP - met dit negatieve gevolg rekening houden bij de verdere ontwikkeling van de visie.

Voor de SP blijft het uitgangspunt in deze discussie: Duurzaamheid en kleinschaligheid. Haar motto: Versterk de regio van binnenuit, door op deze twee punten in te zetten.

Michael Van Rengs.

U bent hier