h

Omwonenden Americaanse weg voeren actie

14 oktober 2006

Omwonenden Americaanse weg voeren actie

Gisteren hebben omwonenden van de Americaanseweg met een parkeer-actie aandacht gevraagd voor de te verwachte problemen na realisatie van een museum in hun straat. Door hun auto''s massaal in de straat te parkeren, lieten de bewoners zien wat er zal gebeuren wanneer er geen aandacht is voor goede parkeervoorzieningen.auto's geparkeerd aan de Americaanse weg
Eerder hadden leden van de gemeenteraadsfractie al een gesprek met de omwonenden over de verwachte overlast.

Gesprek SP-fractie met omwonenden.
De week voorafgaande aan de actie van de omwonenden hadden fractievoorzitter Thijs Coppus en raadslid Piet Schattevoet namens de SP een gesprek met een aantal bewoners van de Americaanseweg.
Duidelijk werd dat de buurt het gevoel heeft dat ze niet betrokken is bij de plannen voor het museum en de oplossingen voor het parkeren.

Oplossingen voor overlast?
Op dit moment zijn er nog niet voldoende oplossingen om de verwachte stroom bezoekers goed te verwerken. Er zijn te weinig parkeerplaatsen in de directe omgeving van de voormalige kantfabriek en duidelijke bebording ontbreekt. Onlangs werd wel duidelijk dat er twintig parkeerplaatsen achter het nieuwe museum worden gerealiseerd. Maar gelet op de prognoses voor het aantal bezoekers is het de vraag of dit aantal voldoende is.

Eerdere vragen SP over te verwachten parkeeroverlast.
Begin dit jaar, toen het besluit is genomen om de kantfabriek om te vormen tot een museum, heeft de SP aangegeven dat er samen met de buurt naar oplossingen voor het parkeren gekeken moest worden. Het college heeft altijd aangegeven dat dit zou gebeuren.

Mogelijke oplossingen?
Mogelijke oplossingen waren (en zijn) het realiseren van parkeerplaatsen aan de Westsingel en het aanbrengen van goede bebording om bezoekers naar parkeerplaatsen in het centrum (en mogelijk de Westsingel) te leiden. Daarnaast kan gedacht worden aan het invoeren van parkeervergunningen voor parkeerders aan de Americaanseweg. Na het gesprek met de buurt heeft de SP niet de indruk dat het college werk heeft gemaakt van het actief betrekken van de buurt.

Nieuwe vragen.
Voor de SP is dit aanleiding voor een aantal schriftelijke vragen aan het college. De SP wil weten of (en hoe) de buurt bij de ontwikkeling van nieuwe plannen is betrokken, welke plannen er voor het parkeren zijn en welke voorzieningen het nieuwe museum zal gaan herbergen.
Daarnaast vindt de SP dat er eens goed gekeken moet worden naar de verkeerstechnische rol die de Americaanseweg in de toekomst moet gaan spelen. Want als gevolg van de realisatie van de Westsingel, de mogelijke afsluiting van de Gasthuisstraat, de ontwikkeling van het kantmuseum, de realisatie van een aantal woningbouwprojecten in de nabije omgeving en de uitvoering van de centrumplannen, komt de Americaanseweg onder grote druk te staan.

Lees hier de brief aan het college van B&W

U bent hier