h

Een brug te veel?

21 oktober 2006

Een brug te veel?

In de raadsvergadering van 17 oktober j.l. heeft SP-raadslid Wilma Kurvers gebruik gemaakt van het spreekrecht. de brug in Griendtsveen Zij stelde vragen over de mogelijke aankoop van een brug die een van de meer karakteristieke bruggen in Griendtsveen op termijn zou moeten vervangen. De antwoorden op de vragen kwamen daags na de vergadering via de mail.

Antwoorden
Het zou gaan om een brug, ‘Half Twaalf’ genaamd, die nu nog in Someren-eind ligt. Rijkswaterstaat heeft de brug – die niet meer benodigd is – tegen onkostenvergoeding aangeboden aan de gemeente Horst aan de Maas. Uit de schriftelijke reactie van wethouder Stas kan worden opgemaakt dat vervanging van de brug mede voortvloeit uit het zogenaamde "plan Belvedère". In dit plan staan een aantal projecten genoemd om Griendtsveen als beschermd dorpsgezicht zo aantrekkelijk mogelijk te maken: zo worden de kanalen onder handen genomen en doorgetrokken, wordt de lanenstructuur in ere hersteld en staat er woningbouw – met name starterswoningen – bovenaan de prioriteitenlijst.

SP: Zwaarder verkeer weren
Het college heeft nu het plan opgevat om de huidige brug bij de Apostelweg/Deurneseweg te verplaatsen naar de Sphagnumweg. De brug – die overigens onder Rijksmonumentenzorg valt – zou te veel aan onderhoud kosten. Het komt inderdaad geregeld voor dat te zware en te brede voertuigen – vaak ook met te hoge snelheid – de brug willen oversteken. Die is daar niet op berekend. Bebording met de aanduiding van een maximum gewicht van 3 ton is kennelijk niet afdoende. De SP-fractie heeft aangegeven dat plaatsing van een bredere brug – "Half Twaalf" is bijna een halve meter breder dan de huidige brug – de weg alleen maar toegankelijker zal maken voor meer en zwaarder verkeer door de kern van Griendtsveen. En dat lijkt in strijd met het karakter van het peeldorp. Volgens de wethouder zal er ‘getoetst worden of de brug in het beeld van Griendtsveen past’. Hierbij zal de dorpsraad ook betrokken worden.

SP ondersteunt Dorpsraad
Daarnaast heeft de dorpsraad van Griendtsveen herhaaldelijk gevraagd om de mogelijkheden te bekijken van een rondweg zodat zwaar verkeer niet door de kern komt. Het college heeft toegezegd hier aandacht aan te besteden. Dorpsraad Griendtsveen
Volgens informatie die de SP heeft ontvangen zijn er mogelijkheden om – nu nog particuliere – gronden te verwerven en zo een doorsteek te creëren die de kern van Griendtsveen ongemoeid laat. Een kern overigens die toch al steeds meer verkeer te verwerken krijgt. Het mag duidelijk zijn dat verkeersmaatregelen nemen een kwestie is van visie en beleid en niet hier een probleem oplossen en het vervolgens ergens anders neerleggen.

U bent hier