h

SP kritisch over gang van zaken centrumplan Horst

6 juni 2006

SP kritisch over gang van zaken centrumplan Horst

Op dinsdag 6 juni j.l. is er in de gemeenteraad gesproken over het rapport van de rekenkamercommissie in relatie tot de manier waarop het vorige college van burgemeester en wethouders om is gegaan met de plannen voor het Horster centrum. De rekenkamercommissie verricht namens de gemeenteraad onderzoek naar de wijze waarop het college met financiën omgaat. De conclusies van de rekenkamercommissie zijn volgens de SP-fractie verontrustend. Vandaar de kritische toon in het raadsdebat.

Uit het rapport van de rekenkamercommissie is gebleken dat het vorige college cijfers (zoals bezoekersaantallen) die de basis vormen voor de nieuwe plannen voor het Horster centrum, naar boven bij heeft laten stellen.
Dit betekent dat er op basis van te optimistische cijfers een centrumvisie is ontwikkeld, hierdoor is er weinig draagvlak bij projectontwikkelaars, met alle financiële gevolgen van dien.
Wat de SP betreft is deze werkwijze typerend voor de manier waarop het vorige college te werk is gegaan met het binnenhalen en ontwikkelen van grote projecten.

Verder blijkt uit het rapport van de rekenkamercommissie dat het centrumplan de gemeente Horst aan de Maas waarschijnlijk 10 miljoen euro gaat kosten. Terwijl voormalig wethouder Knops nooit over meer dan ‘enkele miljoenen’ heeft gesproken.
Het feit dat de kosten voor de gemeente zo hoog zijn komt doordat geen van de te herinrichten locaties rendabel zijn.

De SP is verbolgen over de gehele gang van zaken. Fractievoorzitter Coppus: ‘Het feit dat een eerder uitgebracht goed rapport – door bureau BRO opgesteld – in de prullenbak is gegooid omdat de cijfers het toenmalige college niet bevielen is schandelijk. Het ging hier blijkbaar niet om ambities, maar pretenties. De hele gang van zaken onderstreept nog maar weer eens dat we moeten gaan werken aan een centrum op Horster maat. Niet alleen met de projectontwikkelaars of dure bureaus, maar met de betreffende ondernemers, de bewoners en de burgers van Horst aan de Maas.’

Thijs Coppus
Fractievoorzitter SP Horst aan de Maas
horst@sp.nl

U bent hier