h

SP: Planschade verhalen op Safe Grow.

7 februari 2006

SP: Planschade verhalen op Safe Grow.

De SP schrijft in een brief aan het college van B&W van Horst aan de Maas dat B&W tot overeenstemming te komen met Safe Grow Rijkevoort over de betaling van planschadevergoeding, die bewoners zullen eisen als de plannen doorgaan. Safe Grow Rijkevoort ontwikkelt plannen voor 5 hectare glasbouw nabij de Melderslo. Volgens de SP dient het bedrijf de kosten voor die vergoedingen te dragen.

Op 7 november vorig jaar stelde de SP per brief een aantal vragen over de plannen voor een glastuinbouwbedrijf t.b.v. komkommerteelt van Safe Grow Rijkevoort op een groot perceel aan de Blaktweg in Melderslo. Daarbij vroeg de SP zich onder andere af of het niet logischer was het glastuinbouwbedrijf te plaatsen binnen het project Californië. Zodat elders het open landschappelijke karakter bewaard zou blijven. De brief werd pas beantwoord in de vergadering van de Raadscommissie Ruimte & Economie van donderdag 2 februari. Vóór die vergadering schreef de SP nog een aanvullende brief (zie nieuwsbericht van 22-01-2006): Is het juist dat wethouder Jenniskens tijdens een hoorzitting gezegd heeft dat het college al een besluit genomen heeft en de commissie daar dus niets meer over te vertellen heeft? Ondanks de toezegging dat er in die commissie nog een open discussie zou plaats vinden… In Dagblad De Limburger had het college van B&W overigens al, bij monde van wethouder Jenniskens, gesteld dat de vragen van de SP niet hebben geleid tot een ander standpunt in het college van B&W. In de commissie werd nog eens door Jenniskens uitgesproken dat de commissie eigenlijk niets te vertellen had. Desondanks spraken PvdA, D66 en uiteraard ook de SP zich uit tegen nieuwvestiging van het bedrijf in dit gebied.

In de antwoorden op de vragen van de SP over het risico van planschadeclaims stelde het college van B&W: “Ten tijde van het vooroverleg en de indiening van de formele aanvraag om bouwvergunning zijn geen afspraken met de ondernemers gemaakt over planschade”. Volgens de SP is de reden die het college daarvoor aangeeft, nogal vreemd is. Volgens het B&W zou er nog geen wettelijke oplossing aanwezig zijn voor het probleem dat steeds gemeenschapsgeld gebruikt wordt om planschade die ondernemers veroorzaken, te betalen. Volgens het college zou er ten behoeve van dit project nog geen opdracht gegeven zijn aan een deskundig adviesbureau om een planschaderisicoanalyse op te stellen. De SP stelt dat in het (recente) verleden met andere ondernemers in zee is gegaan met de afspraak dat, indien er planschadeclaims ingediend en gehonoreerd worden, de ondernemer de kosten daarvan voor zijn rekening neemt. Logisch dat de partij zich afvraagt, waarom dat bij Safe Grow niet gebeurd is. De SP wil vóór de raadsvergadering van 21 februari antwoord hebben van het college van B&W.

U bent hier