h

Procedure glastuinbouw Melderslo wel democratisch?

22 januari 2006

Procedure glastuinbouw Melderslo wel democratisch?

De SP vraagt zich af of het college van B&W nog wel de democratische wegen bewandelt met betrekking tot de plannen van Safe Grow Rijkevoort voor een grote tuinbouwkas in Melderslo. De SP stelt die vraag aan het college nadat zij te horen heeft gekregen dat wethouder Jenniskens tijdens een hoorzitting meldde dat B&W al een besluit voor het plan hadden genomen. Terwijl eerder beloofd is in de raadscommissie Ruimte & Economie een discussie over de plannen te voeren.

De SP stelde eerder al per brief vragen over de plannen voor een glastuinbouwbedrijf t.b.v. komkommerteelt van Safe Grow Rijkevoort op een groot perceel aan de Blaktweg in Melderslo. Daarbij vroeg de SP zich onder andere af of het niet logischer was het glastuinbouwbedrijf te plaatsen binnen het project Californië. Zodat elders het open landschappelijke karakter bewaard zou blijven. De brief is tot op heden nog steeds niet beantwoord.
In dagblad De Limburger had het college van B&W overigens al, bij monde van wethouder Jenniskens, gesteld dat de vragen van de SP niet hebben geleid tot een ander standpunt in het college van B&W.

Tijdens een van de hoorzittingen op 12 en 13 januari m.b.t. de genoemde plannen zou dezelfde wethouder Jenniskens opgemerkt hebben, dat het college niet van plan was te wachten op de discussie in de commissie van 2 februari en dat er zelfs geen sprake zou zijn van een open discussie op 2 februari. De Raad, in casu de commissie, zou geen bevoegdheid hebben t.a.v. deze kwestie.

Reden voor de SP het college te vragen of B&W het niet belangrijk vindt de plannen te voorzien van een draagvlak dan wel tot het inzicht te komen dat een ander besluit op zijn plaats is. Zo, stelt de SP vast, wordt de democratie – gemandateerde bevoegdheden van het college of niet – aan de kant zet.

U bent hier