h

Buitengebied nader bekeken

21 oktober 2005

Buitengebied nader bekeken

In de komende maanden wordt het bestemmingsplan buitengebied ter beoordeling aangeboden. Het plan moet duidelijk maken wat de mogelijkheden en onmogelijkheden en al dan niet gewenste (bedrijfs)ontwikkelingen zullen zijn. Op 13 oktober j.l. werd een extra vergadering van de commissie Ruimte en Economie er aan gewijd.

Een fietstocht die de SP eind augustus organiseerde, deed ons al concluderen dat er ook in de voormalige gemeente Horst – dat met name een agrarische bestemming heeft – mooie gebieden zijn waar we zuinig en trots op kunnen wezen,waaronder het open landschap van het Meterikse Veld, de weidegronden zuid-oostelijk van America, de Reulsberg en Bromèr.
Het oprukken van glas- en tunnelkassen heeft onherroepelijk gevolgen voor de fauna en flora in de gemeente. Daarbij stelt de SP dat eenzijdige teelt op den duur niet levensvatbaar is. Gemengde kleinere bedrijven en biologische teelt leveren op de lange termijn meer op. Natuurlijk is dat geen ontwikkeling die je van de ene op de andere dag kunt verwezenlijken.
De partij ziet een extra functie voor agrariërs – met een eigen bedrijf of mogelijk al gestopt met activiteiten – in het beheren van kleinschalige natuurgebieden tegen vergoeding.
Het bureau Pouderoyen dat zich met de uitwerking van het bestemmingsplan heeft beziggehouden concludeert dat windenergie en met name hoge windmolens moeilijk in te passen zijn in het landschap. Een uitspraak die haaks staat op de plannen om een windmolenpark aan te leggen nabij Witveldweg / A 73. Aanleiding voor ons om opnieuw vraagtekens te zetten bij de aanleg in deze gemeente van een windmolenpark. Met windmolens en een wiekhoogte van maximaal 15 meter valt waarschijnlijk niet veel te winnen.
Een ander discussiepunt is de zogenaamde vrijgekomen agrarische bebouwing. Wat de SP betreft is er niets tegen kleinschalige bedrijvigheid maar verdere verstening van het buitengebied is zonder meer onwenselijk.

U bent hier