h

SP-vragen over Floriade toch beantwoord

21 december 2004

SP-vragen over Floriade toch beantwoord

Het College van B&W heeft vragen van de SP Horst aan de Maas over de Floriade alsnog be- antwoord. Eerder weigerde burgemeester Frissen in de gemeenteraadsvergadering van novem- ber antwoord te geven op die vragen. Reden voor de SP om op te stappen en de vragen schrifte- lijk opnieuw te stellen. Deze keer met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur. Dat leidde tot het gewenste effect. De fractie kreeg naast antwoord op de vragen ook inzage in het geheime deel van het zogenaamde Bidbook, waarmee de regio de Floriade naar Noord-Limburg wilde halen. In een brief aan de gemeenteraad reageert de SP op de antwoorden.

Radiostilte
De SP stelt tevreden te zijn met de beantwoording. Onbegrip blijft echter bestaan over de handelwijze van Frissen in de raadsvergadering. Zij krijgt steeds meer de indruk dat Frissen, ook voorzitter van de Stuurgroep die de Floriade naar Noord-Limburg heeft gehaald, er alles aan heeft gedaan om eventuele kritische geluiden in de doofpot te stoppen, zolang de Floriade nog niet definitief toegewezen was aan de regio. Dat leidt de fractie af uit het feit dat hij niet alleen weigerde te antwoorden op kritische vra- gen, maar ook uit het feit dat hij discussies met de SP in de media categorisch af heeft gewezen. Naar de mening van de SP blijft het een aantasting van de democratie om vragen van raadsleden tijdens een raadsvergadering niet te beantwoorden. Daarin voelt de SP zich gesteund door het feit dat B&W wel antwoord geeft op de vragen, nadat de SP een beroep deed op de Wet Openbaarheid van Bestuur.

Antwoorden op vragen over de risico's
Op de vraag van de SP waarom het bedrijfsleven niet deelt in de financiële risico's van de Floriade stellen B&W dat de Nederlandse Tuinbouwraad - die de organisatie van de Floriade heeft toegewezen aan Noord-Limburg ­ als voorwaarde heeft gesteld dat vóór de toewijzing van de Floriade geen con- tracten afgesloten mochten worden met het bedrijfsleven. In de brief aan de SP stelt het college dat ze nu ­ na de toewijzing ­ het bedrijfsleven gaat benaderen voor sponsorgelden en voor 'risicodragende' deelname aan diverse projecten. De risico's die gelopen worden, zijn daarmee niet weggenomen, aldus de SP. In het Bidbook is een analyse gemaakt van het grote verlies van de Floriade in Haarlemmer- meer (€ 8 miljoen!) en is bekeken wat anders moet om een nieuwe flop te voorkomen. Er is geen ana- lyse gemaakt van de Floriade in Zoetermeer, tien jaar eerder of van de BUGA in Duitsland, die verge- lijkbaar is met de Floriade en (ook) steeds minder publiek trekt. Terwijl de organisatoren er van uit- gaan dat juist uit Duitsland veel publiek zal komen.

Bezwaren Milieugroepen
In het Bidbook staat vermeld dat milieu- en natuurgroepen "neutraal of zelfs positief staan tegenover de Floriade". De SP-fractie heeft B&W gevraagd of ze dat ­ bijvoorbeeld met verklaringen van die groepen ­ kan aantonen. Reden voor die vraag was het feit dat een zestal milieugroeperingen, waaron- der de Milieufederatie, bezwaren hebben aangetekend tegen de ontwikkelingen in het gebied waar de Floriade gevestigd gaat worden. De bezwaren richten zich vooral tegen het verdwijnen van natuur met zeldzame en beschermde zoogdieren en vogels en de aantasting van de zogenaamde Ecologische Hoofdstructuur. In het antwoord van B&W op de vragen van de SP wordt gesteld dat de discussies met de milieugroepen in positieve sfeer verlopen en dat op korte termijn overeenstemming verwacht wordt. De bezwaren zouden slechts een formeel karakter hebben en de milieufederatie zal ­ aldus de brief van B&W ­ gevraagd worden haar bedenkingen tegen de plannen in te trekken. De SP-fractie stelt vast dat de vermelding in het Bidbook over de houding van de milieugroepen onjuist was en vraagt zich af of dit feit één van de redenen was voor burgemeester Frissen om de vragen van de SP niet te beantwoorden. Het bekend worden van onjuistheden in het Bidbook en sowieso het bekend worden van bezwaren vanuit de milieuhoek zouden bij de Nederlandse Tuinbouwraad wellicht niet in goede aarde vallen.

U bent hier