h

Floriade vragen? Geen vragen, zo doen we dat!

17 november 2004

Floriade vragen? Geen vragen, zo doen we dat!

Op 28 oktober j.l. is het Bidbook gepresenteerd waarin staat hoe de Floriade in 2012 georganiseerd wordt. De inhoud moet de Nationale Tuinbouwraad (NTR) er van overtuigen dat de Floriade aan Noord-Limburg moet worden toegewezen. Tegelijkertijd is het Bidbook de eerste inhoudelijke en financiële verantwoording van de definitieve plannen. Volgens de SP kan nu pas definitieve besluitvorming over deelname plaats vinden en over de risico's gesproken worden. Risico's die de gemeenten – en daarmee de burgers – moeten dragen. Logisch – zou je zeggen – dat die gemeenteraden als volksvertegenwoordigers vragen stellen over de plannen en de risico's. Maar niet in Horst aan de Maas!

Daar mag de SP geen kritische vragen stellen. Volgens burgemeester Frissen, omdat "onze standpunten ver uit elkaar liggen en we het wel nooit met elkaar eens worden". Maar sinds wanneer moet je het als raadslid met het college eens zijn, alvorens je vragen mag stellen…? Het is niet de eerste keer dat Frissen weigert om vragen van de SP te beantwoorden. Onlangs nog ging hij niet in op vragen van de SP over Regio BV, die met gemeenschapsgeld drie jaar lang economisch beleid gaat ontwikkelen. Sowieso begint Frissen ondertussen een traditie op te bouwen, waar het gaat om het beknotten van de
SP-fractie. Hij ontneemt SP-raadsleden het woord of staat hen niet toe het woord te voeren. Hij moet dan later wel schoorvoetend toegeven dat hij zich niet heeft gehouden aan de raadsverordening.
Eigenlijk is het vreemd dat Frissen geen antwoord wil geven. Hij weet dat er nogal wat weerstand is onder de bevolking en dat er dezelfde vragen leven als door de SP gesteld. Antwoord geven biedt een mooie gelegenheid duidelijkheid te verschaffen. In zijn reactie op het dringende verzoek van de SP tóch antwoord te geven op de gestelde vragen betoogt hij dat de raad – de SP incluis – maar vertrouwen moet hebben in de Stichting die de Floriade gaat organiseren. Juist daar stelde de SP vragen over. Immers in het Bidbook wordt gesteld dat die stichting vooral de belangen gaat behartigen van de NTR en dat zijn nu eenmaal niet dezelfde belangen die de bevolking in Noord-Limburg heeft. Over die stichting hebben de raden overigens niets meer te vertellen. De helft van de bestuurszetels wordt bezet door de NTR. De politiek wordt "op afstand gezet". Ze krijgt elk jaar een verslag over de stand van zaken. Maar als die aanleiding zou geven tot heroverwegingen dan is het "jammer, maar helaas". Zeggenschap heeft ze ook niet meer. Ook niet nà de verkiezingen van 2006, als er misschien andere partijen in het college zitten….
In het Bidbook worden beweringen gedaan waarover de SP graag opheldering wil hebben. Zo staat er dat natuur- en milieugroepen positief staan tegenover de komst van de Floriade. Meteen daarna schrijft men dat nà de toewijzing draagvlak gezocht zal worden voor die Floriade. Is het dan gek om te vragen hoe die twee zaken met elkaar te rijmen zijn en of het college aan kan tonen welke milieu- en natuurgroepen dan wel zo positief staan tegenover de Floriade? Als je weet dat de laatste Floriades – in Zoetermeer en in Haarlemmermeer – forse verliezen hebben geleden, is het dan gek dat je vragen stelt over die financiële risico's? Een risico dat verhoogd wordt omdat de Floriade moet concurreren met twee andere activiteiten in 2012: de jubilea van Disneyland en de Efteling. Op het moment dat gesteld wordt dat het bedrijfsleven bij vorige Floriades zoveel omzet heeft gerealiseerd en dat je dit voordeel mee moet tellen bij de winst- en verliesrekening, is het dan gek om te vragen of het niet logischer is dat het bedrijfsleven de risico's gaat dragen?
Een geheim deel van het Bidbook mag niet ingezien worden. In de krant lezen we de reden: projectontwikkelaars kunnen daar dan in hun offertes rekening mee houden. Met andere woorden: raadsleden zijn kennelijk niet te vertrouwen. Zulk een redenering maakt elke controle door de raad uiteindelijk onmogelijk. Overigens strookt die ook niet met de praktijk. Het komt regelmatig voor dat raadsleden in kennis gesteld worden van informatie die niet voor derden bedoeld is. En – gelukkig – houden de raadsleden in Horst aan de Maas zich dan ook aan die geheimhouding.
Een reden om niet op de vragen van de SP in te gaan was, aldus Frissen, zijn gevoel dat hij al zo vaak met de SP in discussie was gegaan over de Floriade. In de praktijk is de Floriade echter maar drie keer aan de orde gesteld in de raad. De eerste keer om geld beschikbaar te stellen voor de
"pre-bidbookfase". De tweede keer om het opstellen van het bidbook te financieren. En de derde keer om mee te delen dat er een Stichting Floriade opgericht werd. Wat bedoelt Frissen dan met zijn opmerking dat hij zo vaak met de SP in discussie geweest is over de Floriade? Kijken we naar zijn opmerking dat hij onlangs op een SP-bijeenkomst is geweest. Hij doelde op het SP-Festival "Voor Elkaar", waar hij wensen van burgers in ontvangst kwam nemen. Nadat die wensen hem overhandigd waren, mocht Frissen nog eens uitleggen waarom Noord-Limburg zo gezegend zou zijn met de Floriade. Er is door niemand gereageerd op diens betoog. Eenvoudig omdat het helemaal niet de bedoeling was om met elkaar in discussie te gaan! Toch zegt Frissen dat hij met de SP in discussie is geweest. Op z'n minst vreemd…

Waar komen die zorgen van de SP over de risico's vandaan? In haar Algemene Beschouwingen heeft de SP opgemerkt, soms wel eens de indruk te hebben dat B&W van Horst aan de Maas een plaats voor rijken wil maken. Mensen die met minder genoegen moeten nemen, kunnen eigenlijk beter elders hun heil zoeken. Die indruk krijgen we op momenten dat – bijvoorbeeld - de Mussenbuurt moet wachten op de zo noodzakelijke opknapbeurt, dat er te weinig huurwoningen gebouwd worden, terwijl ondertussen in bestemmingsplan De Peelbergen grote landhuizen gebouwd worden die voor mensen met een normaal inkomen ècht niet betaalbaar zijn. Jongeren kunnen het helemaal schudden of ze moeten zoveel geld tot hun beschikking hebben dat ze een starterswoning kunnen betalen. Op uitgaven en voorzieningen ten behoeve van gehandicapten wordt bezuinigd. De huurtarieven van gemeentelijke accommodaties worden zeer fors verhoogd. Gevolg: hogere contributies, vooral nadelig voor mensen met een smalle beurs. De Volksuniversiteit en de Vrije Academie krijgen zelfs helemaal geen subsidie meer. Werkten enkele jaren terug mensen in het kader van de Wet Inschakeling Werkzoekenden (WIW) nog met een CAO-loon als conciërge in scholen, nu vullen werklozen met behoud van uitkering die functie in, omdat B&W de WIW afgeschaft heeft. Wat de SP betreft dient er nu geïnvesteerd te worden in deze zaken. Juist in een tijd dat het economisch wat minder gaat. De Floriade komt pas in 2012. Uitgaande van de normale conjuncturele ontwikkelingen zitten we dan al weer in een opgaande economische lijn en zijn investeringen door de overheid veel minder belangrijk. Ook daar stelt de SP kritische vragen over.

De SP wordt ondemocratisch gedrag verweten door de coalitiepartijen. Men was verbijsterd over het opstappen van de SP omdat daarmee het debat onmogelijk gemaakt werd. Kunt u zich voorstellen dat de SP niet kan begrijpen, waarom die fracties niet verbijsterd zijn over het gedrag van Frissen die weigert vragen te beantwoorden? Terwijl het recht op informatie toch één van de grondrechten is van een raadslid. Natuurlijk heeft iedereen die de SP "beticht" van het stellen van kritische vragen, gelijk. Ja, de SP stelt steeds weer opnieuw kritische vragen. En ja, de SP kan zich voorstellen dat bestuurders daar wel eens door geïrriteerd raken. Maar de SP is nu eenmaal door de kiezers in de gemeenteraad gekozen, juist om die kritische vra- gen te stellen.

Paul Geurts

U bent hier