h

SP-werkgroep Volkshuisvesting: Wonen Horst mee naar Den Haag?

7 juli 2004

SP-werkgroep Volkshuisvesting: Wonen Horst mee naar Den Haag?

Vrijwel alle huurders van Wonen Horst kregen per 1 juli jl. te maken met forse huurstijgingen. De huurstijgingen zijn het gevolg van rijksbeleid dat woningcorporaties meer ruimte biedt om de huurprijzen te laten stijgen. De SP legt zich niet neer bij dit beleid dat er immers toe bijdraagt dat steeds meer huurders met lage inkomens in de problemen komen. Vorige week overhandigde een delegatie van de SP Werkgroep Volkshuisvesting een brief aan Wonen Horst. Daarin reageerde de werkgroep op het feit dat Wonen Horst het beleid van de minister om de volkshuisvesting te liberaliseren ondersteunt.

Van sociaal beleid naar marktwerking
De rijksoverheid is bezig met de liberalisering van het huurbeleid in Nederland. Gretig volgt Wonen Horst dit beleid. Daarmee bevestigt Wonen Horst de conclusie van de SP dat Wonen Horst met de dag commerciëler wordt. Wonen Horst wil meer ruimte om de huren te verhogen en daarbij ruim baan geven aan de marktwerking. Die zal er toe leiden dat mensen met lage inkomens steeds meer moeite hebben met het vinden van een betaalbare huurwoning. Te meer nu besloten is het aantal woningen dat beschikbaar was voor de zogenaamde primaire doelgroep – mensen met lage inkomens – te verlagen van 70% van het woningbestand tot 60%. Voor de komende jaren ziet het er nog veel beroerder uit. Wonen Horst wil samen met andere verhuurders ruimte krijgen om de huren nog meer te verhogen. De maatregelen die Wonen Horst voorstaat – onder andere huurverhogingen doorvoeren voor de zogenaamde "gewilde" woningen – zullen er onder andere toe leiden dat het beleid van de gemeente Horst aan de Maas van gemixte buurten (o.a. naar leeftijd en inkomen) doorkruist wordt en het de segregatie naar inkomen bevordert.

Mee naar Den Haag?
Bij de overhandiging van de brief van de werkgroep Volkshuisvesting aan Directeur Talen van Wonen Horst wees de voorzitter van de werkgroep, Ton Hagens, er op dat veel huurders in het onderzoek van de SP-werkgroep aangegeven hebben dat ze het beleid van Wonen Horst afwijzen. Directeur Talen reageerde positief en zei de brief te bestuderen en er op te reageren. Wat betreft de kritiek op het liberaliseringsbeleid dat gevoerd wordt door Wonen Horst, zei Talen met handen en voeten gebonden te zijn aan de regelgeving vanuit Den Haag. Voor Hagens reden Talen op te roepen straks mee te gaan naar Den Haag op het moment dat de liberaliseringsplannen van Minister Dekker in de Tweede Kamer besproken worden. Hij kan dan samen met de protesterende huurders duidelijk maken dat een geliberaliseerd beleid de mensen die aangewezen zijn op sociale huurwoningen in de kou laat staan. Directeur Talen liet vooralsnog als reactie op deze uitnodiging geen "ja" en geen "nee"over zijn lippen komen! In ieder geval zal de werkgroep dan wel acte de présence geven.

U bent hier