h

Persbericht: zorgen om de zorg

28 juli 2004

Persbericht: zorgen om de zorg

In de raadsvergadering van dinsdag 20 juli j.l. maakte SP-raadslid Thijs Coppus gebruik van het spreekrecht om zijn zorg uit te spreken over een aantal ontwikkelingen in de gezondheidszorg. Hij stelde vragen over de verhoging van de tarieven van de deeltaxi en de maaltijdenvoorziening.

Deeltaxi
In Dagblad De Limburger was te lezen dat het tarief van de deeltaxi voor gehandicapten omhoog gaat. Raadsleden waren daarvan niet op de hoogte gesteld. Thijs Coppus stelde dat het hogere tarief voor frequente gebruikers van de deeltaxi – veelal mensen met een handicap en ouderen - een flink bedrag is. Hij vroeg aan wethouder Stas hoe deze denkt dit te kunnen rijmen met de maatregelen die er hij heeft genomen om het adequaat gebruik van de scootmobiels te achterhalen. Immers van de ene kant worden mensen ontmoedigd om de scootmobiel te gebruiken en wordt geadviseerd de deeltaxi te ge- bruiken, van de andere kant worden de kosten voor de deeltaxi voor de mensen verhoogd. Stas wees erop dat de deeltaxi langzaamaan het tarief van gewoon openbaar vervoer benaderde en vond dat niet meer dan normaal. Daarnaast krijgen mensen met een handicap volgens Stas per jaar een vergoeding voor hun reiskosten. De wethouder "vergeet" er bij te vertellen dat de vergoeding voor reiskosten ten behoeve van gehandicapten de afgelopen jaren met aanzienlijk meer dan de helft is gedaald. En de reiskostenvergoeding wordt met de stijging van de tarieven niet verhoogd. Per saldo gaan de mensen er op achteruit. Terwijl zij – vanwege hun handicap – op deze voorziening zijn aangewezen. Wethouder Stas vindt dat kennelijk prima.

Maaltijdvoorziening
Eveneens in Dagblad De Limburger stond het bericht dat het college van B&W voornemens is om te bezuinigen op de maaltijdvoorziening, ook wel "Tafeltje dekje" genoemd. Een onderdeel van deze bezuiniging is het invoeren van een vermogenstoets. Hiermee haalt wethouder Stas volgens Thijs Coppus de solidariteit grotendeels uit de regeling weg en worden met name de ouderen die wat hebben gespaard getroffen. Hij vraagt zich af wat deze maatregel rechtvaardigt. Hij vraagt zich ook af of Stas in gesprek is geweest met de Zorggroep Noord-Limburg over de prijzen van de maaltijden in de restaurants. En tenslotte vroeg hij aan Stas of deze de sociale en de gezondheidsaspecten die samenhangen met de maaltijdvoorziening meegenomen heeft in de overwegingen. Stas heeft toegezegd in de commissie Welzijn terug te komen op de vragen van raadslid Coppus.

U bent hier