h

Voorstel SP inzake wachtgeld ex-wethouders

18 april 2004

Voorstel SP inzake wachtgeld ex-wethouders

In zowel Provinciale Staten als de Tweede Kamer hebben discussies plaatsgevonden over de wachtgelduitkeringen aan ex-politici. Op het moment dat politici stoppen met hun politieke baan, krijgen ze een wachtgelduitkering. Er komt steeds meer kritiek op het feit dat er nauwelijks controle plaats vindt op het sollicitatiegedrag van die ex-politici of wijzigingen in hun inkomen die gevolgen kunnen hebben voor de hoogte van de uitkering, terwijl andere mensen die werkloos worden scherp gecontroleerd worden.

Enige tijd geleden heeft de SP in de gemeenteraad van Horst aan de Maas gevraagd naar de controle op de uitkeringen aan ex-wethouders en ex-raadsleden. In de oude gemeente Horst was die controle geregeld, evenals de sollicitatieplicht en een inschrijvingsplicht bij het CWI. Alleen de ex-wethouders van de gemeente Horst moeten zich aan deze bepalingen houden. Voor de ex-wethouders uit de oud-gemeenten Grubbenvorst en Broekhuizen geldt deze verordening niet. Inmiddels - zo heeft het college van B&W de SP geantwoord - heeft B&W op basis van landelijke regelgeving de plaatselijke Uitkerings- en pensioenverordening van de gemeente Horst buiten werking gesteld. Zonder daarvan mededeling te doen aan de gemeenteraad. Reden voor de SP om zelf met een voorstel te komen, om de regels die eerder in de gemeente Horst golden, opnieuw in te voeren voor de gemeente Horst aan de Maas.

Nadat de SP-fractie in de gemeenteraad van de voormalige gemeente Horst vaker de wachtgeldregeling voor ex-politieke ambtsdragers en de gebrekkige controle daarop aan de orde had gesteld, heeft de voormalige gemeente Horst in de tweede helft van 1997 de verordening zodanig aangepast, dat er controle plaatsvond op inkomensveranderingen, een sollicitatieplicht en een inschrijvingsplicht bij - toen nog - het arbeidsbureau. Zoals blijkt uit antwoorden van het college van B&W op vragen van de SP-fractie ontvangen momenteel 5 ex-wethouders een wachtgelduitkering. Jaarlijks wordt een bedrag van afgerond EURO 75.000,= uitgekeerd aan die ex-wethouders (landelijk betalen de vijftien grootste gemeenten inmiddels - teldatum: 23 maart 2004 - 74 wethouders wachtgeld betalen, wat de gemeenten in totaal 3,3 miljoen euro kost - (bron: Algemeen Dagblad p. 11, 1/15 p, bron: Algemeen Dagblad p. 11, 1/15 p). Ex-wethouders van vijftig jaar en ouder ontvangen tot hun vijfenzestigste een uitkering van 70% over hun wethouderssalaris, als ze minstens tien dienstjaren gemaakt hebben. De gemiddelde uitkeringsduur voor ex-wethouders in Horst aan de Maas bedraagt 9,1 jaar. Geen van die ex-wethouders heeft een sollicitatieplicht, zoals eerder wel gold in de voormalige gemeente Horst en de ex-wethouders hoeven zich ook niet in te schrijven bij het CWI. Wel dienen ze eventuele veranderingen in inkomen kenbaar te maken aan de gemeente. Of daar controle op plaats vindt, is niet duidelijk. Dat alles staat op gespannen voet met de WW-regeling voor normale werknemers.

Nu de ex-wethouders - in tegenstelling tot andere uitkeringsgerechtigden - geen sollicitatieplicht of inschrijvingsplicht blijken te hebben, heeft de SP-fractie het initiatief genomen voor de gemeente Horst aan de Maas te komen tot lokale Uitkerings- en pensioensverordening voor (ex)wethouders en dat voor te leggen aan de gemeenteraad. De SP stelt voor een dergelijke verordening in het leven te roepen en daarin te regelen dat inkomensveranderingen niet alleen gemeld, maar ook gecontroleerd worden en dat de sollicitatieplicht, (om)scholingsplicht en inschrijvingsplicht voor ex-wethouders die een uitkering ontvangen, officieel ingevoerd wordt. Wat de duur van de uitkering betreft, stelt de SP voor aan te sluiten bij de regeling zoals die vastgesteld is in de Wet Werkloosheid.

U bent hier