h

Initiatiefvoorstel SP Horst aan de Maas: "bescherming waardevolle bomen"

15 september 2003

Initiatiefvoorstel SP Horst aan de Maas: "bescherming waardevolle bomen"

De fractie van de SP in de gemeenteraad van Horst aan de Maas overhandigde vrijdag 19 september om 17.30 uur aan wethouder Jenniskens een zogenaamd initiatiefvoorstel. Met het initiatiefvoorstel - de invoering van een verordening voor groen- en landschapsmonumenten - wil de SP meer bescherming bieden aan oude en waardevolle bomen en andere groenelementen in Horst aan de Maas. Tegelijkertijd is de verordening er op gericht het kappen van bomen die minder milieu- of landschappelijke waarde hebben en waar nu nog een vergunning voor aangevraagd moet worden eenvoudiger te maken.

Voorstel SP
De SP-fractie stelt voor om op basis van een inventarisatie van bomen een lijst te maken van bomen die de gemeente wil behouden, waarna bomen die niet op deze lijst voorkomen eventueel zonder kapvergunning kunnen worden omgezaagd. Het college heeft, bij monde van wethouder Jenniskens, aangegeven dat er eerder een inventarisatie van historische bomen in de oude gemeente Horst heeft plaatsgevonden, maar zulk een inventarisatie bestaat nog niet voor de nieuwe gemeente. De SP-fractie heeft naar aanleiding hiervan aanvullend voorgesteld om niet alleen als gemeentelijk apparaat een inventarisatie te maken van monumentale bomen en landschapselementen voor heel Horst aan de Maas, maar ook alle belanghebbenden (bijvoorbeeld bedrijven, boeren en burgers) in staat te stellen te zeggen welke bomen en landschapselementen voor hen waarde hebben en geregistreerd zouden moeten worden. Daarmee ontstaat een lijst van (door regelgeving beschermde) monumentale bomen en andere landschapselementen.

Verordening
Om haar doel te bereiken heeft de SP een conceptverordening opgesteld (lees hier de toelichting op de conceptverordening). In de verordening wordt geregeld wanneer een boom of een ander groenelement tot monument verklaard wordt en vervolgens wordt aangegeven op welke wijze dat groenmonument beschermd wordt. De regeling is te vergelijken met gebouwelijke monumenten. Indien bomen van particulieren tot monument verklaard worden, dienen die particulieren - aldus de SP - jaarlijks een vast bedrag te ontvangen voor het noodzakelijk onderhoud van het groenmonument. Bomen verdienen de aandacht Naar het oordeel van de SP is het belangrijk dat de gemeente zich inzet voor het behoud van bomen, stedelijk groen en andere landschapselementen. Mensen - daar naar gevraagd - vinden voldoende groen in de omgeving en de buurt onmisbaar en zijn ook best bereid aan te geven welke groene elementen zij waardevol vinden. Bomen en andere groene landschapselementen zijn immers belangrijk. Onder andere omdat ze mooi zijn, bijdragen aan een prettig leefklimaat, nodig zijn voor een gevarieerde dierenwereld en omdat ze de lucht zuiveren. Een gemeente zonder bomen ... dat is een situatie die niemand zich kan of wil voorstellen. Acties voor het behoud van bomen krijgen dan ook steevast veel bijval. Tegelijkertijd zijn (monumentale) bomen en andere landschapselementen vaak - ook op bestuurlijk niveau - een miskend onderdeel van de openbare ruimte en een voor velen onopvallend maar altijd aanwezig stuk natuur. Om een beleid te realiseren dat nadrukkelijk gericht is op het beschermen van monumentale bomen en andere landschapselementen, is het naar de mening van de SP van belang dat haar initiatiefvoorstel door de gemeenteraad van Horst aan de Maas overgenomen wordt.

U bent hier