h

SP Horst aan de Maas wil verduidelijking inzake uitlatingen burgemeester Frissen

17 april 2003

SP Horst aan de Maas wil verduidelijking inzake uitlatingen burgemeester Frissen

In Dagblad De Limburger van 16 april jl. stond een artikel, waarin kond gedaan werd van een plan dat de gemeente Horst aan de Maas en de Zorggroep Noord-Limburg hebben opgezet voor driehonderd toekomstige zorgwoningen aan de rand van het centrum van Horst. "Luxueuze zorg in alle soorten en maten moet de rijken aan de regio binden" vermeldt het artikel, dhr. Frissen, burgemeester van de gemeente Horst aan de Maas, citerend.

De SP-fractie in de gemeenteraad van de gemeente Horst aan de Maas constateert dat hiermee opnieuw belangrijke plannen van het college - in een kennelijk vrij ver gevorderd stadium van ontwikkeling - niet eerst aan de raadsleden voorgelegd worden. Gezien het artikel gaat het om de inhoud van de plannen die straks in het kader van het zg. Kulturhus en het daar aan gekoppelde zorgplein gerealiseerd gaan worden. Rondom het Kulturhus dient - zo heeft de SP-fractie steeds begrepen - nog eerst een kaderstellende discussie binnen de raad plaats te vinden.

Rekening houdend met het bovenstaande, roepen de uitlatingen van burgemeester Frissen een aantal vragen bij de SP fractie op. De fractie wil daarom het volgende weten van het college van B&W in Horst aan de Maas:

  • 1. Komt hetgeen dhr. Frissen naar voren heeft gebracht, overeen met de opvattingen van het college van B&W of betreft het persoonlijke ontboezemingen van dhr. Frissen?
  • 2. Is het college van B&W van mening dat het belangrijker is, de "rijken aan de regio te binden" en
    daar plannen voor te ontwikkelen, dan burgers van Horst aan de Maas die niet zo'n dikke beurs hebben te helpen aan betaalbare (huur)woningen, waar feitelijk nog steeds - ondanks jarenlang aandringen van de SP-fractie - geen concrete plannen voor zijn ontwikkeld?
  • 3. Is het college van B&W van opvatting dat "ongelukkig zitten te wezen" met exclusieve zorg voor rijken in België een ernstigere aantasting is van de leefbaarheid in Horst aan de Maas, dan het feit dat op dit moment burgers in Horst aan de Maas "ongelukkig zitten te wezen" omdat ze sowieso nauwelijks een
    betaalbare woning kunnen krijgen?
  • 4. Kennelijk is er vanuit vertegenwoordigers van andere gemeenten en maatschappelijke organisaties
    op gewezen dat de plannen een tweedeling in de zorg zouden veroorzaken. In een reactie - aldus het artikel - stelt dhr. Frissen, dat het niet om een tweedeling gaat, maar om een tiendeling, zinspelend op een divers aanbod van zorgwoningen. De voorbeelden die vervolgens in het artikel opgesomd worden, betreffen met name een variatie in vorm, maar in principe wel allerlei variaties aan zorg voor rijken, waarbij - zo begrijpen wij - ook nog wel - spaarzaam - een plek voor mensen met alleen een AOW gerealiseerd kan worden. In hoeverre kan gegarandeerd worden dat de plannen geen tweedeling zullen veroorzaken, c.q. er niet voor zullen zorgen dat de rijken de schaarse zorg wegkopen, zodat er voor de overblijvers niet veel meer
    overschiet (zoals één van de reacties op het verhaal van dhr. Frissen luidde)?

Tenslotte verzoekt de SP het college van B&W van Horst aan de Maas, om de plannen, c.q. afspraken die gemaakt zijn tussen gemeente en Zorggroep Noord-Limburg en - indien op schrift (te stellen) - de inhoud van hetgeen dhr. Frissen in de in het artikel naar voren gebrachte zaken aan de raad toe te laten komen.

U bent hier