h

Geslaagde thema-avond "zorg dichtbij huis"

29 november 2002

Geslaagde thema-avond "zorg dichtbij huis"

"Volle bak" was het maandagavond 18 november in 't Gasthoês in Horst, waar de plaatselijke SP-afdeling een avond organiseerde over de gezondheidszorg in Horst aan de Maas. Drie sprekers, Sjef Rambags van Thuiszorg Noord-Limburg, huisarts Te Boekhorst en Tweede kamerlid Agnes Kant, informeerden de talrijke aanwezigen over de stand van zaken als de Thuiszorg en de Huisartsenpost, onder leiding van journaliste Kitty Borghouts.

Wachtlijsten Thuiszorg geslonken
Sjef Rambags, directeur van Thuiszorg Noord-Limburg beet de spits af met een boeiend verhaal over de Thuiszorg. Hij kon meldden dat de wachtlijsten in de thuiszorg zijn teruggedrongen, maar dat er nog steeds tekort aan personeel bestaat. Met name Alfahulpen zijn zeer gewenst. Tegelijkertijd denkt Rambags dat ook dit probleem snel uit de wereld is, nu er steeds meer mensen kiezen voor een beroep in de zorg. Ook al omdat in andere sectoren van de arbeidsmarkt de werkgelegenheid afneemt.

Rambags pleitte er voor om ouderen die nu nog opgenomen zijn in verpleeg- en verzorgingstehuizen meer ruimte te geven dan ze nu vaak hebben. Dat kan volgens hem door er nog meer dan nu voor te zorgen dat mensen in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen. Dat kan onder andere door de samenwerking tussen thuiszorg en huisartsen, maar ook specialisten te intensiveren. Daarbij ziet Rambags voor de huisartsen de belangrijke functie van "poortwachter" in de zorg weggelegd.

Zwarte Pieten moet afgelopen zijn
Huisarts Te Boekhorst ging in zijn inleiding in op het feit dat veel onderdelen van Ziekenhuis Venray overgeheveld zijn naar het ziekenhuis in Venlo, dat de huisartsen voor de weekend- en avonddiensten - en straks wellicht zelfs overdag - samenwerken in de zogenaamde huisartsenposten en dat in Horst het initiatief voor de realisatie van een zogenaamd Transmuraal Zorgcentrum niet van de grond is gekomen. In een Transmuraal Zorgcentrum werken huisartsen samen met allerlei gezondheidszorgorganisaties, waaronder specialisten uit het ziekenhuis. Volgens Wethouder Stas (PvdA) is dat initiatief mislukt, omdat de Horster huisartsen niet mee wilden werken. Te Boekhorst is het daar absoluut niet mee eens. Hij is van mening dat de zwarte piet niet bij de huisartsen neergelegd moet worden. Toen "de politiek" zocht naar een doekje voor het bloeden bij het sluiten van de polikliniek in Horst, kwam ze met het Transmuraal Zorgcentrum zonder vooraf te bekijken of de huisartsen wel mee wilden doen. Die waren ondertussen met heel andere zaken bezig. Bijvoorbeeld met het tot stand brengen van een gezamenlijke Huisartsenpraktijk aan de Americaanse weg. Daar heeft de gemeente Horst aan de Maas geen spat aan meegeholpen, zo stelt te Boekhorst bitter vast. Kennelijk vindt de gemeente het realiseren van prestigezaken als de Floriade belangrijker dan medische zorg in de gemeente… De gezamenlijke huisartsenpraktijk - en ook de huisartsenposten - zijn een antwoord op enerzijds de groeiende werkdruk bij de huisartsen, anderzijds op het langzaam groeiende tekort aan huisartsen, óók in Horst!

Geen tweedeling in gezondheidszorg
Kamerlid Kant ging uitgebreid in op de verschraling van de zorg, niet alleen in Horst, maar over heel Nederland. Die verschraling heeft met name negatieve gevolgen voor mensen met een krappe beurs. Die hebben daar het eerst last van. Mensen met voldoende geld kunnen gebruik maken van particuliere verpleeghuizen, privéklinieken en zijn altijd in staat de nodige geneesmiddelen te betalen. De SP wijst deze tweedeling af. Het is dan ook de grootste wens van Agnes Kant dat het "recht op zorg" weer in ere hersteld wordt. Sterker nog: het recht op tijdige zorg is hard nodig! "Tijdig" moet toegevoegd worden omdat nu nog mensen, die op de wachtlijst staan komen te overlijden voordat ze aan de beurt zijn. Een grote schande. Kant pleitte ook voor een Nationale Zorgverzekering zonder eigen bijdragen. Eigen bijdragen hebben in het verleden niet tot een oplossing gezorgd en zullen in de toekomst alleen maar leiden tot meer bureaucratie en het zal vooral die mensen afremmen die de zorg juist het hardste nodig hebben!

Het kamerlid hield vervolgens een krachtig pleidooi voor kleinschaligheid in de zorg. Tot nu toe echter is de tendens dat alles steeds groter moet en de managers die deze fusies bewerkstelligen komen zelf meestal niet uit de zorg en strijken gigantische salarissen op. Kleine ziekenhuizen dicht bij de mensen lijkt haar een betere voorziening. Datzelfde geldt voor de huisartsenposten, die vaak ook te grootschalig zijn en daardoor te ver van de mensen af en dus moeilijker bereikbaar! Meer huisartsen opleiden is volgens haar de oplossing.

Veel vragen uit de zaal
Na de korte pauze kreeg de zaal de gelegenheid vragen te stellen. Daaruit bleek de grote betrokkenheid van de aanwezigen bij de zorg. Zeer diverse onderwerpen passeerden de revue. Zoals de keuzevrijheid die het Persoonsgebonden Budget met zich mee brengt, maar die er volgens Agnes Kant wel toe leidt dat met name mensen die ingewikkelde problemen hebben, moeilijk ergens terecht kunnen, omdat de instellingen zich vooral richten op de meest voorkomende zorgproblemen. Of vragen over het Regionaal Indicatie Orgaan (RIO), dat volgens aanwezigen slecht functioneert (traag) en er met de indicatie vaak naast zitten; de huisart-senposten, waar de doktersassistentes volgens enkelen te veel de taak van de huisarts overnemen. De laatste spreker vanuit de zaal ging in op het betoog van Agnes Kant en stelde dat de Nederlandse zorg uitstekend was en dat er eigenlijk weinig te klagen viel. Dat ontlokte aan Kant een gloedvol betoog, waarin ze kort sa-menvatte waar het fout gaat in de zorg en welke alternatieven de SP daarvoor aandraagt. Het leverde haar een daverend applaus op uit de zaal! Het betoog van de parlementariër betekende meteen ook het einde van de avond. De organisatoren van de avond, een werkgroep van de SP-afdeling Horst aan de Maas, konden tevreden terugblikken op een geslaagde avond. Een initiatief dat zeker navolging verdient.

U bent hier