h

Geen Floriade 2012 in onze regio!

15 juli 2002

Geen Floriade 2012 in onze regio!

Tijdens de raadsvergadering van 9 juli jl. stond de mogelijke gezamenlijke vooraanmelding door de gemeenten Horst aan de Maas, Venlo, Venray en Helden voor de Floriade 2012 ter discussie. Van discussie kon je echter nauwelijks spreken, want zowel de collegefracties CDA, VVD en PvdA als "oppositiepartij" D'66 spraken zich al in de eerste termijn meteen positief uit over het in gang zetten van het traject.

Dat er kennelijk al zo'n vergevorderde plannen waren waarvan de gemeenteraad niet op de hoogte was, leverde bij een enkeling wel wat gefronste wenkbrauwen op maar van enig protest was geen sprake. De SP had al in een eerder stadium gevraagd hoe de stand van zaken was, voornamelijk vanwege publicaties in de dagbladen. Maar er was volgens de portefeuillehouder niets te melden.

Volgens de SP is de regiomanifestatie die de Floriade 2012 moet gaan worden een geldverslindend project, waarvoor al € 200.000 vrijgemaakt gaat worden uit het Regionaal Ontwikkelingsfonds zonder dat er garantie is dat het project naar deze regio gehaald kan worden. Als de Nationale Tuinbouw Raad over enige tijd zou besluiten dat Noord-Limburg een kandidaat zou kunnen zijn - meestal worden er 2 à 3 regio's/kandidaten aangewezen - dan wordt de zogenaamde bidbookprocedure opgestart. Hierin worden de plannen verder uitgewerkt. Kosten: pakweg € 2 miljoen. Ook dan is het nog allesbehalve zeker dat deze regio de manifestatie daadwerkelijk mag gaan organiseren. Stel dat het eindstation ook gehaald wordt, dan zullen er nog vele miljoenen euro's nodig zijn om in 2012 de organisatie rond te hebben. Belangrijkste motief voor de kandidaatstelling is om de regio Noord Limburg op de kaart zetten en dan met name het promoten van de land- en tuinbouw. Het scheppen van werkgelegenheid wordt vaak als argument gebruikt.

Maar de economische ontwikkelingen duiden ons inziens op minder florissante perspectieven. Dat in het kader van dit project niet aan kleinschaligheid wordt gedacht maar aan 'functional foods' en 'life science' bedrijven, oftewel bio technologie, is voor de SP nogal duidelijk en dus niet acceptabel.

Wat zou een Floriade kunnen betekenen voor de burgers van Horst aan de Maas, die - als je praat over maatschappelijk draagvlak - andere zaken dichter bij huis veel dringender vinden? We moeten 'durven te verliezen' zo zei burgemeester Frissen. Dat daarbij als inzet gemeenschaps- en overheidsgeld gebruikt wordt is kennelijk van ondergeschikt belang. De SP fractie durft zich in ieder geval uit te spreken tegen een dergelijk prestige object, dat door ons zeer kritisch wordt benaderd en voorbij gaat aan de behoeften die er bestaan om van onze gemeente een leefbare gemeente te maken.
Daar is wat ons betreft voor een Floriade zeker geen plaats!

U bent hier