Intensieve veehouderij in Horst aan de Maas: beeldvorming?
Intensieve veehouderij in Horst aan de Maas: beeldvorming?
In de raadsvergadering van 22 juni 2021 werd opiniërend gesproken over de “Visie Veehouderij”, die het College van B&W opgesteld heeft. Elly Michielsen (LLTB) maakte gebruik van het burgerpodium (zie foto linksonder). Belangrijkste punt: de beeldvorming ten aanzien van de veehouderij zou te negatief zijn. En mensen die kritiek hebben op de manier waarop in de Intensieve Veehouderij omgegaan wordt met dieren roepen alleen wat ze niet willen, maar zeggen niet wat ze wél willen. Vreemd, zo vindt de SP, want natuurlijk worden er wél voorstellen gedaan voor hoe het beter kan. In de raadsvergadering van 13 juli - waar besloten moest worden of de "Visie Veehouderijen" uitgangspunt moest worden voor een nog op te stellen uitvoeringsprogramma - ging SP-woordvoerder Michael Van Rengs daar nader op in.
Hij meldde dat de SP onderzoek heeft gedaan naar hoe boeren zélf denken dat de situatie veranderd kan worden. Lees het boekje “De boeren aan het woord: het kan zoveel beter”. En - zo stelde SP-er Van Rengs - in “Aarde, Boer en Consument verdienen beter” zet de SP uiteen hoe de problemen aangepakt kunnen worden en hoe we een veilige en diervriendelijke voedselproductie kunnen combineren met een rijke natuur en een leefbaar landelijk gebied. Van Rengs: "Voor de SP betekent dit afstand nemen van het systeem van schaalvergroting en wereldhandel en terug naar een ‘boerenlandbouw’ op een regionale schaal, met een fatsoenlijk inkomen voor de boer".
Van Rengs betoogde dat er goed wordt verdiend in de voedselketen door supermarkten, diervoederproducenten en handelshuizen. Maar er komt meestal bitter weinig bij de boeren zelf terecht, zo constateerde hij. Tegelijkertijd worden boeren volgens de SP-er door de markt gedwongen tot steeds grootschaliger en goedkopere massaproductie, met alle negatieve gevolgen van dien voor mens en milieu in de omgeving.
De SP-woordvoerder vind het prima dat wethouder Tegels (CDA) met de boeren gaat praten over wat zij in de toekomst op hun perceel willen gaan doen, zoals hij aankondigde in de raadsvergadering van 22 juni. "Maar zou het niet goed zijn als het gemeentebestuur daarnaast ook eens in gesprek gaat met de bewoners in de omgeving van bijvoorbeeld de varkensstallen van het NGB? Zij hebben immers te maken met enorme stankoverlast, maar worden daarin nauwelijks gehoord door het gemeentebestuur" (de volledige tekst van het pleidooi dat Michael Van Rengs naar voren heeft gebracht, is te lezen in de bijlage).
In de discussie in de raadsvergadering van 13 juli 2020 - waarin definitief werd besloten over de door het College van B&W gefomuleerde "Visie Veehouderij", zegde wethouder Tegels (CDA) toe dat hij óók met de burgers gaat praten over hoe de visie nader invulling moet krijgen. Op de stelling dat de "visie" wel erg vaag was - kritiek die ook andere fracties naar voren brachten - stelde Wethouder Tegels dat er nog een uitvoeringsprogramma opgesteld gaat worden, waarin een en ander nader geconcretiseerd wordt. Een amandement op het raadsvoorstel inzake de "Visie veehouderijen" waarmee de gezondheid van de inwoners en het dierenwelzijn als expliciet beleidsdoel toegevoegd zouden worden, een amendement dat de SP-fractie steunde, werd door de meerderheid van de gemeenteraad afgewezen. En dat zelfde lot trof een motie waarin het college onder andere opgeroepen werd om in het uitvoeringsprogramma concrete doelen op te nemen in termen van streefreductiepercentages per emissietype (geur, ammoniak, fijnstof) voor de veehouderijsector als geheel in Horst aan de Maas. De SP steunde de motie, de meerderheid van de gemeenteraad wees deze echter af.
Dat de "visie" feitelijk niet veel voorstelt "bewees" CDA-wethouder Tegels door in zijn reactie op de inbreng van de gemeenteraadsfracties toe te geven dat die "visie" wellicht al op korte termijn achterhaald zal zijn, omdat de maatschappelijke ontwikkelingen (zowel in Nederland als Europees) veel sneller gaan!
- Zie ook:
- Landbouw
Reactie toevoegen