h

Onderzoek naar hittestress appartementen Bakenshof

9 juli 2024

Onderzoek naar hittestress appartementen Bakenshof

Foto: Dorpsraad Horst / -

De bewoners van Bakenshof, het appartementencomplex aan de Dr. van de Meerendonkstraat in Horst, hebben er op warme dagen last van: hittestress. Eén van de bewoners klopte aan bij de SP Horst aan de Maas nadat de eigenaar van de appartementen, verhuurder Wonen Limburg, niet reageerde op klachten.

De SP-werkgroep WoonKlimaat - die de afgelopen jaren al vaker bewoners bijgestaan heeft als het ging om aantasting van woongenot, achterstallig onderhoud en dergelijke - startte een actie om iets te doen tegen de hittestress in de woningen van Bakenshof. De actie bestond uit het gedurende enkele weken vastleggen van de temperatuur in de woningen, met als doel vervolgens het gesprek aan te gaan met Wonen Limburg (zie voor de resultaten van de metingen de bijlage).

Een eerste blik op de resultaten laat in ieder geval zien dat met name in de appartementen op de bovenste verdieping van het gebouw zeer hoge temperaturen worden gemeten. Ook op minder zonnige dagen is de temperatuur binnen vaak hoger dan buiten.

Toen het gebouw werd opgeleverd in 2017 na een grondige verbouwing (van verzorgingscomplex Berkele Heem tot Bakenshof) werd het appartementencomplex gepresenteerd als een energiezuinig gebouw. Maatregelen om de hitte buiten te houden blijken echter niet altijd afdoende en aanschaf van een airco is behoorlijk prijzig en niet bepaald energiezuinig.

Onderzoek van de SP leert dat in de Nederlandse wet alleen het recht op warmte is vastgelegd, maar niet op koelte. Dat blijkt het moeilijk te maken om Wonen Limburg te activeren om iets te doen tegen de klachten.

Wilma Kurvers van de Werkgroep Woonklimaat: "De SP heeft op 8 juli 2024 namens de bewoners een brief gestuurd naar Wonen Limburg, met de meetresultaten bijgevoegd, om de verhuurder te overtuigen dat het echt te warm is in de woning".

U bent hier