h

UItbuiting arbeidsmigranten in IJsselstein door uitzendbureau Reyhan

24 mei 2024

UItbuiting arbeidsmigranten in IJsselstein door uitzendbureau Reyhan

Eind vorig jaar ging Paul Geurts (SP) met wethouder Schryver van de gemeente Venray in discussie over het beleid van de gemeente Venray met betrekking tot arbeidsmigranten en over de wantoestanden op een camping voor arbeidsmigranten in IJsselstein (lees hier verslag over die discussie). Op 23 mei 2024 besteedde ook Een Vandaag aandacht aan de uitbuiting van de arbeidsmigranten.

In de uitzending van EenVandaag werd ingegaan op de manier waarop uitzendbureau Reyhan de arbeidsmigranten - in ieder geval tot op de dag van de uitzending - uitbuit: Lage lonen, slechte huisvesting en overlijden: het uitzendbureau ligt al jaren onder vuur, maar mag toch doorgaan met inzet van arbeidsmigranten. Uit het onderzoek van EenVandaag blijkt dat arbeidsmigranten die voor het bedrijf werken regelmatig te laat of zelfs niet uitbetaald krijgen, onder slechte omstandigheden wonen, bij ontslag per direct hun woonruimte moeten verlaten en in sommige gevallen bij ziekte niet naar een dokter mogen met verschrikkelijke consequenties tot gevolg.

"Mijn vader overleed na het werk", vertelt Sándor. "Hij klaagde over hoofdpijn, een erge migraine. Hij zei dat zijn hoofd bijna explodeerde van de pijn." Zijn vader vroeg bij het bedrijf om medische hulp, maar dat werd hem geweigerd. "Toen zeiden ze dat ze hem niet meer nodig hadden en hebben ze hem op straat gezet". Door vrienden wordt zijn vader teruggebracht naar Hongarije, waar hij in het ziekenhuis wordt opgenomen. Een dag later overlijdt hij aan trombose. "De dokter zei dat als hij op tijd behandeld zou zijn, hij niet zou zijn gestorven.

Op de camping in Ysselsteyn woont nog steeds een flink aantal migranten. Regelmatig komen zij in aanraking met de politie, vertelt wethouder Wim de Schryver van de gemeente Venray. "Voor van alles: van verkrachting tot bedreiging. Geweldsincidenten, mesincidenten, het afnemen van identiteitsbewijzen, dat soort zaken", somt hij op.

Opvallend is dat Reyhan ondanks de klachten en de lopende strafzaak nog altijd een keurmerk voor goede huisvesting (SNF) en een keurmerk voor goede uitzendbureaus (SNA) heeft. Daardoor lijkt het voor de buitenwereld alsof het bedrijf de boel op orde heeft. "Zo'n keurmerk is dus een wassen neus", zegt wethouder De Schryver dan ook.

Hieronder de uitzending (deel 1 en 2) over arbeidsmigranten in de vleessector:

Op dit moment werkt de uitzendsector nog met vrijwillige keurmerken, zoals een keurmerk voor wonen (SNF) en één voor goed werkgeverschap (SNA). Maar volgens SOMO (Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen) stelt dat niet veel voor.

Aanbevelingen betreffende de Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (Wtta) van SOMO:

  • Aanbeveling 1: verplichting om in de vleessector arbeidsmigranten direct in dienst te nemen
  • Aanbeveling 2: de Wtta moet uitzendbureaus met een SNA-keurmerk niet automatisch toelaten
  • Aanbeveling 3: zorg voor een inkomensgarantie voor arbeidsmigranten

Lees hier het volledige rapport van SOMO.

U bent hier