h

Vrijdag 10 november om 16.00 uur: Steun Manifest "Stop de arbeidsmigranten-industrie"

6 november 2023

Vrijdag 10 november om 16.00 uur: Steun Manifest "Stop de arbeidsmigranten-industrie"

Foto: SP / SP

Vrijdag 10 november komt Bart van Kent, lid van de Tweede Kamer voor de SP, naar Horst aan de Maas om actie te voeren tegen de “arbeidsmigranten-industrie”, waar uitzendbazen miljonair van worden, waar bedrijven profiteren van lage lonen en waarvoor arbeidsmigranten en onze samenleving en onze wijken en dorpen de rekening betalen. Om 16.00 uur staat Bart van Kent bij de Lidl en de PLUS in het centrum van Horst om handtekeningen te verzamelen onder het manifest “Stop de arbeidsmigranten-industrie”. De actie is een onderdeel van een tour van Bart van Kent door Nederland, die startte in Boxtel, met de presentatie van het manifest en na Horst leidt naar de Brabantse plaatsen Andel, Riel en Bergen op Zoom, waar ook actiegroepen in beweging zijn gekomen.

Het manifest is tot stand gekomen in samenwerking met een grote groep actiegroepen (waaronder de Werkgroep Huisvesting Arbeidsmigranten Horst aan de Maas), die verenigd zijn rondom de website "Dossier Arbeidsmigranten". In het manifest wordt gesteld dat de politiek niet weg moet kijken, maar dat de echte problemen met betrekking tot de arbeidsmigranten aangepakt moeten worden!

In het manifest staat dat de bewoners van gemeenschappen die onder druk staan door de grootschalige huisvesting van arbeidsmigranten door uitzendbureaus en huisjesmelkers vragen om oplossingen. Op basis van prognoses van de Provincie Limburg bestaat de bevolking van Horst aan de Maas over zo’n vijf jaar voor een kwart uit arbeidsmigranten. Daarmee is de balans volledig zoek, zeker op de plaatsen waar de arbeidsmigranten gehuisvest worden. Vandaar de oproep “te stoppen met de migratie-industrie” en de bouw van grootschalige huisvesting voor arbeidsmigranten. Er zou juist gekozen moeten worden voor de bouw van betaalbare huizen om de woningnood te bestrijden.

Het manifest roept ook op om de lonen te verhogen en te investeren in automatisering en innovatie, om zo afscheid te nemen van bedrijven die alleen door lage lonen kunnen bestaan. Daarmee wordt volgens de opstellers van het manifest de uitbuiting van arbeidsmigranten en andere problemen opgelost. Tot het moment dat dat gerealiseerd is, moet de handhaving op misstanden versterkt worden en de zorg voor arbeidsmigranten die dakloos zijn gemaakt, verbeterd worden.

Kunt u niet naar de bijeenkomst bij Lidl/Plus komen? U kunt ook digitaal ondertekenen: Doe mee!

U bent hier