Werkgroep Land- en Tuinbouw adviseert Tweede Kamer en ministers: Pak niet de stikstofcrisis aan, maar het hele landbouwsysteem
Werkgroep Land- en Tuinbouw adviseert Tweede Kamer en ministers: Pak niet de stikstofcrisis aan, maar het hele landbouwsysteem
Boeren schreeuwen om visie. Geen rigide focus op stikstof-uitstoot, maar een brede, meerjarige visie op het huidige landbouwsysteem. Dat adviseert de werkgroep Land- en Tuinbouw Noord-Limburg aan de minister en de Tweede Kamer.
Nederland zit op slot. Vanwege stikstofoverschotten kunnen landbouw, bouw en infrastructuur zich niet verder ontwikkelen. Een gesprek over de huidige stikstofproblematiek in de landbouw draait al snel uit op een gesprek over het hele landbouwsysteem. Dit blijkt uit het rapport "Boeren aan het woord over stikstofuitstoot - Is er een uitweg uit de stikstofcrisis
mét perspectief voor de boeren?" (zie bijlage), dat Paul Geurts namens de werkgroep Land- en Tuinbouw Noord-Limburg presenteerde op een informatieavond op vrijdagavond 20 oktober 2023 in Openluchtmuseum De Locht in Melderslo (zie foto beneden).
Het wantrouwen jegens de overheid wordt breed gedeeld, zo bleek opnieuw tijdens deze info-avond. Boeren moeten hun stikstofuitstoot reduceren, onduidelijk is welke methoden hiervoor worden goedgekeurd en welke maatregelen al dan niet worden meegerekend.
Centraal in het rapport en tijdens de avond stond de vraag: Is er een uitweg uit de stikstofcrisis, met perspectief voor boer én natuur? De conclusie luidt dat dit met de huidige regering niet mogelijk is. Het vertrouwen in de overheid is tot op een nulpunt gedaald.
De hoop is gericht op een meerjarig beleid met een brede visie. Een visie die ook rekening houdt met het boereninkomen, zodat agrarisch ondernemers ook financieel mogelijkheden hebben om rekening te houden met de natuur en hun omgeving. Een visie die minder rekening houdt met de agri-business die boeren afhankelijk maakt van dure input als kunstmest en pesticiden en tegelijkertijd klemzet wegens lage prijzen van hun landbouwproducten. Een visie die de intensivering en schaalver-groting die landbouwminister en Eurocommissaris Sicco Mansholt al in de jaren zestig heeft ingezet terugdraait, wat ruimte biedt aan een modern agro-ecologische landbouwsysteem.
Onder meer melkveehouder Hans Geurts zei tijdens de avond aan de haalbaarheid van de inzichten te twijfelen, professor Oene Oenema, emeritus hoogleraar van Wageningen UR vond het rapport echter een belangrijke denkrichting waar de werkgroep op kan voortborduren. Allereerst zal de werkgroep de bevindingen uit het rapport en de info-avond samenvatten in een advies dat wordt aangeboden aan minister van Landbouw Piet Adema en aan de vaste Kamercommissie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
Lees hier een artikel (en TV-uitzending) van L1 over het rapport en hier berichtgeving in Nieuwe Oogst. Voor een uitgebreider verslag van de informatiebijeenkomst van de hand van de werkgroep en het rapport: zie de bijlagen. Ook Dagblad De Limburger schreef een uitgebreid artikel over de informatiebijeenkomst.
*) Wat het artikel van De Limburger betreft, merkt Hans Geurts op dat in de Limburger gesteld wordt dat hij zijn overtollige mest elders moet afzetten, via export of verwerking. Dat laatste klopt niet. Zijn mest, net zoals bijna alle rundveemest, wordt in de regio afgezet bij akkerbouwers en tuinders. Hier wordt niets van verwerkt of geëxporteerd. Export gebeurd vooral met varkens en pluimveemest.
- Zie ook:
- Landbouw