h

Vergunningaanvraag huisvesting arbeidsmigranten St. Jorisweg aangepast

8 september 2023

Vergunningaanvraag huisvesting arbeidsmigranten St. Jorisweg aangepast

Op 15 februari 2023 maakte B&W van Horst aan de Maas bekend dat zij een omgevingsvergunning wilde verlenen voor het huisvesten van arbeidsmigranten in een bedrijfsloods aan de St. Jorisweg 70 in Hegelsom. De Werkgroep Huisvesting Arbeidsmigranten schreef een brief waarin de werkgroep aangaf het niet eens te zijn met de plannen. Met succes. De initiatiefnemer, glastuinbouwbedrijf Thwan van Gennip, heeft naar aanleiding van die brief en reacties uit de buurt besloten de aanvraag te gaan wijzigen.

In april 2018 heeft Van Gennip al een aanvraag ingediend bij de gemeente voor de huisvesting van 92 arbeidsmigranten in een loods bij zijn glastuinbouwbedrijf aan de St. Jorisweg. In de nieuwe aanvraag wil de initiatiefnemer het aantal te huisvesten arbeidsmigranten terugbrengen naar 50. De reden daarvoor - zo meldt Van Gennip - zou zijn dat de normen die vastgelegd zijn in het SNF (keurmerk voor de huisvesting van arbeidsmigranten) strenger zijn geworden.

Aelmans Tuinbouw Advies heeft de buurt en de Werkgroep Huisvesting Arbeidsmigranten uitgenodigd om een nadere toelichting te geven op de nieuwe aanvraag. Dat naar aanleiding van een dringend advies van de gemeente Horst aan de Maas om in gesprek te gaan met de buurt in de vorm van een zogenaamde omgegevingsdialoog. Om zo wellicht toch wat meer draagvlak te krijgen in de buurt.

Op woensdag  6 september 2023 vond de eerste bijeenkomst plaats. Al meteen werd duidelijk dat vrijwel de einige aanpassing van de eerdere aanvraag bestond uit het gewijzigde aantal te huisvesten arbeidsmigranten, van 92 naar 50. In de nieuwe aanvraag was - gelijk aan de eerdere aanvraag - geen buitenrecreatie in het plan opgenomen. De buurt heeft grote zorgen dat dat er toe leidt dat de arbeidsmigranten overal gaan rondhangen en overlast veroorzaken. Eén van de buurtbewoners stelde dat daar (afdwingbare) regels voor vastgelegd moeten worden.

In de buurt is sprake van wantrouwen jegens het bedrijf. Men is bang dat de initiatiefnemer overal aan mee wil werken, maar dat, als hij de vergunning binnen heeft, hij niet meer reageert op klachten als het toch mis gaat. De buurt heeft daar al ervaring mee. Van Gennip heeft ook een biomassacentrale geinstalleerd. Die biomassacentrale maakt teveel lawaai, wat vastgesteld is door een geluidsmeting. Desondanks worden er geen maatregelen genomen om de geluidsoverlast weg te nemen.

U bent hier