h

Brief bewonersgroep Zonnehof Tienray aan gemeente Horst aan de Maas en Wonen Limburg

30 juni 2023

Brief bewonersgroep Zonnehof Tienray aan gemeente Horst aan de Maas en Wonen Limburg

Foto: Wilma Kurvers / SP Horst aan de Maas

Na een drietal gesprekken hebben bewoners van de Zonnehof in Tienray met ondersteuning van de SP enkele maanden geleden een bewonersgroep opgericht. Voorafgaande aan de oprichting voerden de bewoners een drietal gesprekken met de gemeente en Wonen Limburg. Het ging daarbij om achterblijvend onderhoud van de woningen en de geruchtenstroom in het dorp over mogelijke (sloop)plannen. Er werd stellig ontkend dat er plannen zouden zijn voor sloop. Ondertussen is er nog steeds onduidelijkheid voor de bewoners of er onderhoud komt óf wellicht tóch sloop. Reden om 28 juni 2023 een brief te schrijven naar de gemeente en Wonen Limburg.

In de brief van de bewoners wordt beschreven hoe de zaken gelopen zijn sinds vorig jaar. Zij constateerden dat het hoognodige onderhoud niet in de
planning stond. Wel ontvangen ze een uitnodiging voor een bijeenkomst
over plannen rond gebiedsontwikkeling Tienray, waarvan Zonnehof met name deel uitmaakt. Op die bijeenkomst wordt verzekerd dat er nog niets vaststaat, ook niet eventuele sloop. Maar intussen is - zo stellen de bewoners in de brief - wél besloten dat het Dienstencentrum gesloopt gaat worden, als onderdeel van de verbouwingsplannen van de 'parochiezaal' in Tienray. En als je goed luisterde, werd het ook al snel duidelijk dat de woningen aan Zonnehof – 44 in totaal – gesloopt gaan worden. Cynisch vragen de bewoners in de brief: "Er staat nog niets vast …!?"

Ondertussen blijven de bewoners ervan overtuigd dat groot onderhoud hard nodig is, zeker op gebied van energiebezuiniging. Het enige dat Wonen Limburg wilde toezeggen: onderzoek verrichten naar welke - cosmetische - ingrepen mogelijk zijn. Dat onderzoek heeft
begin dit jaar plaatsgevonden, maar ondanks toezeggingen zijn die resultaten nog steeds niet bekend. Laat staan wanneer die ingrepen zullen gaan plaatsvinden.

Het is niet zo verwonderlijk dat de bewoners weinig vertrouwen hebben in enige zeggenschap over de plannen. Ook al wordt die steeds wel verzekerd. Ontwikkelingen van plannen elders in Horst aan de Maas hebben vaker laten zien dat bij sloopplannen weinig rekening gehouden wordt met de bewoners, zeker waar het sociale huurwoningen betreft, en dat het nog maar zeer de vraag is of ze na afloop nog terug kunnen naar hun vertrouwde plek.

In hun brief schrijft de bewonersgroep tenslotte te hopen dat de gemeente Horst aan de Maas en Wonen Limburg de zorgen van de bewoners begrijpen en dat ze bij willen dragen aan de leefbaarheid Tienray, en de bewoners die met zoveel plezier ondanks alles op Zonnehof wonen.

U bent hier