Palmen blijft volharden in besluit vluchtelingenopvang te sluiten
Palmen blijft volharden in besluit vluchtelingenopvang te sluiten
De publieke tribune in de raadszaal barste uit zijn voegen. Een groep van een dikke honderd demonstranten (bewoners van de crisisopvang, vrijwilligers, omwonenden en vele Horstenaren) - opgeroepen om mee te doen aan de 'Samenloop' - luisterden naar de gemeenteraad die zich boog over de vraag of burgemeester Palmen terug moest komen op diens besluit om de opvang voor vluchtelingen in de Kasteelse Bossen in Horst per 8 januari te beëindigen of niet. Na een lange discussie en een schorsing van de vergadering zei een grote meerderheid van de raad (alleen BVNL stemde tegen de oproep) dat Burgemeester Palmen diens besluit moest "heroverwegen" en zo de crisisopvang tot 1 juli 2023 open te houden. Palmen blijft echter bij diens eerdere beslissing: de vluchtelingen moeten weg!
De argumenten die Palmen gebruikte om het besluit dat hij heeft genomen te rechtvaardigen zijn volgens Paul Geurts, voorzitter van de SP Horst aan de Maas - deelnemer aan de 'Samenloop' en aanwezig op de publieke tribune - flinterdun. "Horst aan de Maas zal als een onbetrouwbare overheid weggezet worden, omdat er in het verleden duidelijk is afgesproken dat de opvang tijdelijk zou zijn", aldus de burgemeester. Buiten het feit dat het wel vaker voorkomt dat de gemeente een eerdere afspraak aanpast aan de omstandigheden is "het heen en weer schuiven met groepen mensen – die vaak een akelige reis achter de rug hebben en nog steeds in onzekerheid leven – inhumaan", zoals de SP Horst aan de Maas eerder verwoordde in haar brief aan gemeenteraad en College van B&W. Het argument van Palmen dat de woonomstandigheden voor de vluchtelingen niet optimaal zijn en dat Nederland zich zou moeten schamen over de manier waarop zulke crisisopvang geregeld is mag op zichzelf juist zijn, maar het ontslaat volgens de SP in Horst aan de Maas niet van de plicht een humaan besluit te nemen. Een ander argument van Palmen: "We hebben nu de zekerheid dat deze groep op een goede nieuwe plek terecht komt. Houden we ze hier, is die zekerheid er straks niet". Ook dit argument rammelt volgens SP'er Geurts. "De vluchtelingen worden overgebracht naar het Pinkpopterrein in Landgraaf, waar ze drie maanden mogen verblijven, tot april 2023. Waar ze daarna naar toe gaan is onzeker. Terwijl ze hier in Horst de zekerheid hebben in ieder geval tot juli onderdak te hebben. Voor de kinderen betekent dat, dat ze in ieder geval dit schooljaar in Horst af kunnen maken". Vanuit de raad werd nog opgemerkt dat er ook nog kosten bespaard kunnen worden, door de verhuizing niet door te laten gaan, terwijl vanuit het Rijk voldoende geld verstrekt wordt om de opvang te bekostigen. "Daarbij komt", volgens Paul Geurts, "dat als de opvang in Landgraaf gewoon doorgaat, naast de opvang in Horst er feitelijk nog meer opvang gerealiseerd wordt".
De gemeenteraad stemde weliswaar in meerderheid vóór de oproep om de crisisopvang voor de vluchtelingen in Horst te behouden, maar tegelijkertijd lieten verschillende fracties weten eigenlijk voor 100% achter het besluit van de burgemeester te staan. Mede omdat B&W een nieuw plan presenteerde voor opvang van asielszoekers in het kader van de spreidingswet van het Rijk en beloofde begin volgend jaar 24 asielzoekers uit de crisisopvang een woning in Horst aan de Maas te geven. SP-woordvoerder Geurts: "Op zich zijn de plannen van B&W lovenswaardig, maar daarmee kan het onrecht dat de huidige vluchtelingen aangedaan wordt, niet weggepoetst worden".
Kijk hier naar de uitzending van 'Hart van Nederland' over de demonstratie in Horst.
Luister hier naar de behandeling van de oproep om de noodopvang voor vluchtelingen te behouden (de vergadering begint zo'n 20 minuten later in verband met de demonstratie).
- Zie ook:
- Wonen