h

Rapport 'Iedereen moet mee kunnen doen' aangeboden aan Burgemeester Palmen.

24 maart 2022

Rapport 'Iedereen moet mee kunnen doen' aangeboden aan Burgemeester Palmen.

Foto: SP Horst aan de Maas / SP Horst aan de Maas

Donderdagmorgen 24 maart 2022 heeft een afvaardiging van de SP-werkgroep WoonKlimaat het rapport ‘Iedereen moet mee kunnen doen’ (zie bijlage) aangeboden aan burgemeester Ryan Palmen in aanwezigheid van wethouder Roy Bouten.

Aanleiding voor het onderzoek waar het rapport uiteindelijk in resulteerde was de vraag hoe het zit met de haalbaarheid en betaalbaarheid van duurzaamheidsmaatregelen en energiekosten. Het onderzoek richtte zich aanvankelijk vooral op huurwoningen. Maar in een aantal straten van de bezochte kernen – te weten Horst, Grubbenvorst en Sevenum – betrof het niet alleen huurwoningen maar ook koopwoningen.

Uit het onderzoek kwam onder andere duidelijk naar voren dat koopwoningen over het algemeen beter voorzien zijn van duurzaamheids-maatregelen, zoals (drie)dubbel glas, isolatie van dak en muren, energiezuinige verwarmingsinstallaties en dergelijke. Je kunt stellen dat huurders veel afhankelijker zijn van de goodwill van de verhuurder. In de meeste gevallen betrof dat Wonen Limburg.

Bij monde van voorzitter Wilma Kurvers werd een korte toelichting gegeven op de werkwijze van de werkgroep, de aanleiding voor het onderzoek en de hoop dat in de gesprekken rond de coalitievorming – die momenteel plaatsvinden – de aanbevelingen uit het rapport meegenomen zullen worden. Zo pleit de SP ervoor dat de inwinning van informatie en advies overzichtelijker moet worden, onder andere via een energieloket dat nu nog moeilijk gevonden wordt door huurders. Ook dringt de groep aan op het maken van prestatieafspraken met Wonen Limburg die gericht zijn op het snel aanpakken van vooral sociale huurwoningen.

Het rapport met de aanbevelingen wordt overigens binnenkort ook met woningcorporatie Wonen Limburg besproken.

Reactie toevoegen

U bent hier