h

Veranderingen bij "Sociaal Domein"

13 november 2021

Veranderingen bij "Sociaal Domein"

Foto: - / -

Vroeger heette het "Sociale Zaken". Nu heet het "Sociaal Domein". Alle inspanningen die de gemeente verricht rond onder andere bijstandsuitkeringen, werk, participatie en zelfredzaamheid, zorg en jeugd behoren tot dat Sociaal Domein. Een belangrijk deel van het geld dat de gemeente beschikbaar heeft, gaat naar dat Sociaal Domein. Vooral ook omdat de rijksoverheid veel zaken die eerst nog landelijk geregeld werden, doorgeschoven heeft naar de gemeenten, die die zaken nu uit moeten voeren. Met allerlei problemen van dien. Met name financieel en - als gevolg daarvan - in de uitvoering. Tijdens de behandeling van de begroting voor 2022 ging de SP daar op in.

Momenteel is er binnen het Sociaal Domein een groot financieel tekort, in het bijzonder bij de Jeugdhulp. Wethouder Kuipers (D66/Groen Links) gaf aan dat hij zelfs drie miljoen tekort heeft op dit terrein. Er komt  2,1 miljoen extra van het Rijk om deze tekorten recht te trekken. Maar tot grote verbazing van de SP wordt dit bedrag niet alleen gebruikt om de Jeugdhulp extra te ondersteunen, maar ook om tekorten van de afgelopen periode op andere terreinen te compenseren.

Om dat laatste te voorkomen heeft de SP een motie ingediend om het geld te oormerken voor Jeugdhulp. Helaas is deze motie niet aangenomen door de andere fracties. Die vertrouwen erop dat de wethouder de tekorten in de jeugdzorg wel op gaat lossen. Wat een zware taak gaat worden voor de wethouder, omdat de vooruitzichten – ook volgens het college – niet zo best zijn. Wel heeft de SP de gehele gemeenteraad kunnen overtuigen van het feit dat er geen enkele burger in de kou mag blijven staan.

Naast de financiering van de Jeugdzorg speelde er meer. B&W wil gaan experimenteren met de zorg. Bij alle (hulp- en zorg)vragen waarvoor geen aparte indicatie nodig is, gaat de gemeente een beroep doen op de eigen kracht van de burger, sociale netwerken, door preventie, enzovoort. Het experiment start in America. Deze kanteling van zorg en kosten is volgens B&W noodzakelijk omdat de zorg anders onbetaalbaar zou worden. Dus eigenlijk gaat het om bezuinigingen. De SP heeft aangegeven dat het wel belangrijk blijft dat de professional zijn/haar werk moet (kunnen) blijven doen en dat dit niet overgenomen moet worden door vrijwilligers. Verder vindt de SP het belangrijk dat er vanuit de gemeente steeds contact blijft met de burger en dat men blijft uitleggen waarom er bepaalde keuzes zijn gemaakt. Communicatie en in gesprek blijven met elkaar staan voorop.

Reactie toevoegen

U bent hier