h

Een huis om in te wonen

8 november 2021

Een huis om in te wonen

Foto: SP / SP

In de raadsvergadering van 2 november 2021 werd de begroting van de gemeente Horst aan de Maas voor 2022 behandeld en daarbij kwam ook het grote tekort aan beschikbare woningen in de gemeente aan de orde. SP-fractievoorzitter Sonja van Giersbergen ging in op dat tekort.

Sonja van Giersbergen: "Het begrip ‘woningmarkt’ klinkt mooi, maar huizen zijn om in te wonen en niet om winst te maken, hetgeen nu vaak gebeurt. Het resultaat van de liberalisatie van de (volks)huiisvesting is dat huizen onbetaalbaar worden en bij tijdelijke bewoning voelen bewoners zich niet of nauwelijks verbonden met de buurt waarin zij wonen. En de huurbaas? Die strijkt de winst op!"

In haar betoog wees Van Giersbergen er op dat ‘bouwen op basis van behoefte’ ook mooi klinkt. Ze ging daar op in omdat de inwoners van Horst aan de Maas onlangs een enquête konden invullen die was gericht op wat zij vonden van "bouwen op basis van behoefte" en of ze zelf een woning nodig hadden. Maar naast bouwen voor de eigen inwoners heeft de gemeente ook verplichtingen vanuit het rijk, bijvoorbeeld als het gaat om de huisvesting van statushouders. Die móeten gehuisvest worden. Dat gebeurt vaak in wijken zoals de Mussenbuurt, In de Riet en Norbertus. En dat geldt ook voor een deel van de arbeidsmigranten, die momenteel zo’n 10% van de Horster bevolking uitmaken. Velen daarvan willen langer hier blijven, misschien wel voorgoed.

De regionale adviesgroep arbeidsmigranten Noord-Limburg heeft uitgerekend dat de 1000 woningen die de komende 5 jaar gebouwd gaan worden nog lang niet genoeg zijn. Daarom deed de SP een oproep om meer te bouwen en een oproep om ze niet te concentreren in genoemde wijken. "Er moeten sowieso 300 sociale huurwoningen bij komen in Horst aan de Maas en die moeten verspreid worden over de hele gemeente, zodat in elk dorp, elke wijk en elke straat ook naar verhouding statushouders, arbeidsmigranten of mensen met onbegrepen gedrag wonen", aldus SP-woordvoerster Sonja van Giersbergen. "Dan pas deel je eerlijk en dragen ook de sterke schouders de lasten, waar nu alleen de zwakke schouders dat moeten". De SP-motie die hiertoe opriep, werd gesteund door wethouder Bouten, maar verworpen door de coalitiepartijen, inclusief zijn eigen PvdA. Zij vertrouwen op hun wethouder om dit op te lossen. Van Giersbergen: "Wij willen best vertrouwen, maar controle houden is nog altijd veel beter".

Reactie toevoegen

U bent hier