h

In memoriam: Hendrik Hazeu, SP-raadslid Horst aan de Maas 2006 - 2014

17 september 2021

In memoriam: Hendrik Hazeu, SP-raadslid Horst aan de Maas 2006 - 2014

Foto: Hans van de Beele / SP Horst aan de Maas

We ontvingen het bericht dat Hendrik Hazeu, oud SP-raadslid op 93-jarige leeftijd is overleden. De SP Horst aan de Maas verliest daarmee een kameraad die in de periode dat hij de SP vertegenwoordigde in de gemeenteraad van Horst aan de Maas - van 2006 tot 2014 - zich in het bijzonder inzette voor de ouderen en mensen met een beperking. Hendrik was in de laatste jaren van zijn raadslidmaatschap het oudste raadslid van Limburg. De Limburger heeft daar nog volop aandacht aan besteedt, zoals hier te lezen valt.

Hendrik Hazeu - geboren in 1928 - kwam ter wereld in Naaldwijk en groeide op in Den Haag. Direct na zijn opleiding werd Hendrik ingedeeld bij een Fries-Gronings-Drents bataljon, dat in 1949 als een der laatste versterkingen naar Java werd verscheept. Na zijn diensttijd in Indonesië is hij beroepsmilitair gebleven tot 1964. De laatste vijf jaar werkte hij op de kazerne in Blerick als examinator wielvoertuigen bij de Rijschool. Inmiddels getrouwd, kregen hij en zijn vrouw hun eerste huis toegewezen, in 1955 in Blerick. Na zijn legertijd is hij overgestapt naar Rank Xerox in Venray, dat zich in 1965 in Venray vestigde. Daar was hij werkzaam tot 1980. Gescheiden na een huwelijk van 21 jaar en (zelf genomen) ontslag bij Xerox, diende zich weer een heel ander leven aan: marktkoopman/standwerker. Vanuit Noord-Limburg trok hij elke dag Nederland in, van Sluis in Zeeuws-Vlaanderen tot Dokkum in Friesland.

Eenmaal écht met pensioen streek hij neer in Horst en omdat niets doen niet in zijn aard lag, heeft hij tot aan z'n zeventigste bij Munckhof gewerkt om met een busje gehandicapte kinderen te gaan rijden van huis naar kinderdagverblijf en terug.

Op een gegeven moment kwam de Socialistische Partij in beeld. De verfrissende aanpak, waarin de stem van de gewone burger doorklinkt, deed hem besluiten actief lid te worden. In 2006 werd hij gekozen tot raadslid in de gemeenteraad van Horst aan de Maas. In totaal twee raadsperiodes zette Hendrik zich samen met de andere SP-raadsleden in voor de burgers uit Horst aan de Maas.

Na zijn raadsperiode kreeg Hendrik te maken met allerlei ongemakken en belandde hij uiteindelijk in een rolstoel. Maar met die rolstoel kon hij nog naar mensen toe en dat bleef hij doen tot ook zijn geestelijke vermogens achteruitgingen. In een bericht van zijn kleindochter aan de SP meldde zij dat haar opa Hendrik trots was om SP-raadslid te hebben mogen zijn. Hij herkende op het laatst niet veel mensen meer, maar bij Jan Marijnissen op TV riep hij "Hé, die ken ik"... Wij zullen Hendrik in onze gedachten houden als een strijdbare socialist.

Foto: Paul Geurts / SP Horst aan de Maas

Reactie toevoegen

U bent hier