SP: "Huisartsen draaien ten onrechte op voor extra kosten organisatie griepprik"
SP: "Huisartsen draaien ten onrechte op voor extra kosten organisatie griepprik"
Eind vorig jaar hebben huisartsen in Horst aan de Maas massaal de griepprik gegeven. Daartoe maakten ze gebruik van de parkeerplaats nabij het sportcomplex van Wittenhorst. Veel mensen hebben besloten een algemeen advies vanwege de heersende coronapandemie op te volgen en gebruik van te maken van de gelegenheid een griepprik te ontvangen. Door de parkeerplaats te gebruiken kon dat coronaproof. De huisartsen moesten daarvoor wel extra kosten maken.
De vaccinatie tegen de griep verliep - ondanks het slechtere weer - op rolletjes. Maar er was één grote dissonant: de huisartsen moesten opdraaien voor de extra kosten die ze moesten maken om - via een verkeersplan - de vaccinatie niet alleen coronaproof te laten verlopen, maar ook verkeersveilig. Voor het benodigde - en door de gemeente verplicht opgelegde - verkeersplan moesten de huisartsen aan de gemeente Horst aan de Maas betalen. Dat schoot de SP-fractie in het verkeerde keelgat. Reden om een aantal vragen voor te leggen aan het College van B&W.
De SP vroeg hoeveel de huisartsen de gemeente moesten betalen en of de gemeente dat bedrag wilde retourneren aan de huisartsen. Omdat - zoals de SP stelde in haar brief – in verband met de coronacrisis het gerechtvaardigd zou zijn geweest om geen kosten in rekening te brengen aan de huisartsen.
In de raadsvergadering van 6 april 2021 liet burgemeester Palmen de SP-fractie weten niet van plan te zijn de kosten te vergoeden. Palmen wees erop dat de gemeente al een bijdrage zou hebben geleverd door de parkeerplaats nabij het Wittenhorstterrein gratis beschikbaar te stellen. "En", zo voegde hij daar aan toe, "Het zetten van een griepprik is een relatief commerciële activiteit voor huisartsen. Voor het zetten van die prikken krijgen ze meer inkomsten dan er onkosten worden gemaakt". Als laatste punt stelde Palmen dat iedereen in deze maatschappij geacht wordt om zijn verantwoordelijkheid te nemen in de strijd tegen het coronavirus."De huisartsen dus ook", aldus de burgemeester.
De SP vroeg aan de huisartsen wat zij van de argumenten van de burgemeester vonden. Zij waren op z'n zachtst gezegd "not amused". Wat bleek? In juli 2020 al hadden de huisartsen contact opgenomen met de gemeente om tot een opzet te komen van het verstrekken van de griepprik die coronaproof zou zijn. Een aantal locaties vielen om verschillende redenen af (verbouwing/niet toegankelijk voor mensen met een beperking/enzovoorts) en op een gegeven moment bleef alleen het parkeerterrein van Wittenhorst over. Daarover werd contact opgenomen met de gemeente en die verstrekte een vergunning en liet weten dat de huisartsen een en ander kosteloos konden uitvoeren. De huisartsen startten vervolgens het optuigen van de organisatie en verstuurden de uitnodigingen aan hun patiënten. Alles leek op orde toen de huisartsen - kort voordat alles uitgevoerd zou worden - ineens te horen kregen dat ze ook een verkeersplan moesten maken en de kosten daarvoor moesten ze wél betalen aan de gemeente. Ondanks de eerdere toezegging dat een en ander kosteloos zou verlopen. De huisartsen werden zo voor het blok gesteld en konden op dat moment niet meer terug met de organisatie.
De organisatie verliep uiteindelijk voortreffelijk. De patiënten waren vol lof en hopen allemaal dat dat dit jaar weer zo gaat. Ondanks de stromende regen die dag waren de huisartsen zelf ook tevreden over de "Drive thru". In één middag zijn ruim 2000 patiënten veilig gevaccineerd, er waren geen mensen die door elkaar heen liepen of achter elkaar in een rij stonden, maar ze zaten allemaal droog en veilig in hun eigen auto.
Toch zal een volgende keer het niet meer zo verlopen, vertellen de huisartsen. Dat komt door die kosten. Maar meer nog steekt de huisartsen de houding van de gemeente. De huisartsen hebben dagelijks te maken met Covid-patiënten die ze op hun praktijk in een afgeschermd deel zien of thuis bezoeken met alle risico's voor henzelf. In deze coronapandemie hebben ze het enorm druk en met de aanschaf van extra beschermende middelen en maatregelen hebben ze sowieso extra kosten. De meeste patiënten die in het ziekenhuis terechtkomen (waarover de ziekenhuizen terecht week aan week aandacht vragen in allerlei praatprogramma's op TV) komen wél eerst langs bij de huisartsen! Waar de gemeente vaker contact opnam met allerlei ondernemers in Horst aan de Maas om te vragen hoe het ging en of er nog ondersteuning nodig was, is er geen enkele keer belangstellend geïnformeerd bij de huisartsen. De huisartsen voelen zich dan ook niet gezien en gehoord door de gemeente. Het lijkt er dan ook op dat ze op dit punt vergeten zijn door de gemeente. Voor hen reden om te overwegen - naar aanleiding van de reactie van Burgemeester Palmen op de brief van de SP - in een brief aan de gemeente hun ongenoegen te uiten over de gang van zaken en over de antwoorden van Palmen aan de SP.
- Zie ook:
- Zorg