h

Raad steunt voorstel SP: bredere en openbare evaluatie fiasco "Afslag 10"

8 april 2021

Raad steunt voorstel SP: bredere en openbare evaluatie fiasco "Afslag 10"

Foto: Paul Geurts / SP Horst aan de Maas

Vorig jaar trokken de vrijwilligers van het zogeheten "burgerinitiatief Afslag 10" de stekker eruit. Daarmee kwam een einde aan een op zich mooi initiatief. In de raadsvergadering van 13 april 2021 werd teruggekeken op het initiatief. Het college van B&W had een evaluatienota opgesteld, die door de voltallige gemeenteraad als onvoldoende werd gekwalificeerd. Het voorstel van de SP om een veel bredere en openbare evaluatie in de gemeenteraad te agenderen, vond dan ook bijval.

Burgers hebben jaren - als vrijwilligers - getrokken aan een burgerinitiatief dat aanvankelijk als doel had om meer samenwerking tot stand te brengen tussen de verenigingen in Horst. Later werden daar allerlei doelen aan toegevoegd, mede onder invloed van commerciële partijen (zoals bijvoorbeeld het Parkhotel) en het college van B&W. Zo werd bijvoorbeeld in de doelen opgenomen dat er een nieuw zwembad gebouwd moest worden. Terwijl daar vanuit de samenleving veel verzet tegen bestond. Dat leidde er toe dat het project vastliep en de vrijwilligers tenslotte teleurgesteld afhaakten toen ze hoorden dat de gemeente ging bezuinigen en dat dat óók consequenties zou hebben voor "hun" initiatief.

Het college heeft in een notitie van vijf kantjes een evaluatie gemaakt van het fiasco. Een opsomming van gebeurtenissen zonder analyse, waartoe die gebeurtenissen leidden of een verklaring waarom er gebeurde wat er gebeurde. Er werd slechts geconcludeerd dat de gemeente valse verwachtingen had gewekt bij de burgers.

Volgens de SP is er veel tijd, geld en moeite in het burgerinitiatief gestoken en is de evaluatie die er ligt te mager. Uit wat er ligt kunnen nauwelijks onderbouwde conclusies getrokken worden en kunnen geen lessen getrokken worden hoe met andere burgerinitiatieven om te gaan. In ieder geval, zo gaf Sonja van Giersbergen als fractievoorzitter van de SP in de raad aan, is het maar de vraag of er wel sprake was van een burgerinitiatief. Aanvankelijk wellicht wel, maar gaandeweg heeft B&W er allerlei andere doelen aan toegevoegd, zoals bijvoorbeeld de bouw van een nieuw zwembad. Het geld dat de gemeente gestoken heeft in het "burgerinitiatief" heeft naar de mening van de SP ook geen waarde gehad. De zaken die het college als "resultaat" opsomt in haar "evaluatie" zouden zonder burgerinitiatief en zonder dat extra geld ook wel bereikt zijn.

Het voorstel van de SP voor een uitgebreide terugblik tijdens een openbare vergadering kreeg bijval van alle andere raadsfracties. Zo wil Essentie net als de SP meer weten over de rol van de (sport)clubs en ondernemers van Afslag 10. De VVD wil bijvoorbeeld de rol van de wethouder (red.: aanvankelijk Vostermans, later Han Geurts, beiden CDA) nader onderzoeken, zoals de SP ook bepleit heeft. En ook andere partijen hebben veel vragen die in de evaluatie onbeantwoord zijn gebleven.

Burgemeester Palmen zei in reactie op het voorstel van de SP dat er plannen zijn voor een extern onderzoek dat duidelijk moet maken hoe een gemeente moet omgaan met burgerinitiatieven. Wethouder Rudy
Tegels stelde dat er bij Afslag 10 naar eer en geweten is gehandeld. "Maar met de wetenschap van nu hadden we dat anders gedaan. Het is treurig geëindigd”. Naast het externe onderzoek dat Palmen aankondigde, gaat het presidium (red: de agendacommissie van de gemeenteraad) bekijken hoe de door de SP voorgestelde brede en openbare evaluatie plaats kan vinden.

U bent hier